Далечна галактика поставя под въпрос теориите ни за формиране на Вселената

Открита е масивна, бързо въртяща се дискова галактика, която се е образувала само 1,5 милиарда години след Големия взрив. Досега се смяташе, че този тип дискови галактики са се образували доста по-късно

 709 

Познанията ни за формирането на Вселената се променят и обогатяват постоянно, провокирани от новите технологии и последните модели телескопи, които ни връщат все по-назад във времето. Екип от учени наскоро идентифицира много масивна, дискова галактика, образувана само 1,5 милиарда години след Големия взрив, тоест тогава, когато Вселената е била още много млада – едва на 10% от сегашната си възраст.

Което означава, че тази галактика се е образувала много по-рано, отколкото се смяташе досега, че са се формирали дисковите галактики. Новото проучване поставя под въпрос познанията ни за възникването и еволюцията на галактиките, включително и на нашата – Млечният път.

Раждането на Вселената се е случило преди около 13,8 милиарда години и астрономите мислеха, че повечето галактики са се образували бавно, постепенно нараствайки до сегашните си размери. Именно поради това, новото откритие, публикувано в сп. Nature, е крайно изненадващо.

Новата галактика DLA0817g е открита през 2017 г. чрез наблюдения от комплекса радиотелескопи ALMA, разположен в чилийската пустиня Атакама. Учените са установили, че галактиката е с много масивен, бързо въртящ се диск (72 000 пъти по-голям от нашето Слънце). Наблюдавайки светлинни лъчения на далечен квазар, те констатират, че светлината от квазара се поглъща от водородните струпвания около галактилата, което е било доказателство за нейното съществуване.

Галактиката, наричана още Wolfe Disc (по името на астронома Arthur M. Wolfe), се върти с 272 километра в секунда, скорост, подобна на Млечния път. Досега се предполагаше, че тези много масивни галактики са възникнали 2,5 милиарда години по-късно, от времето на възникване на DLA0817g.

Четете още
Lactоmeda: бъдещето на човечеството

„Въпреки ранното си възникване, DLA0817g има много добре изграден въртящ се диск – характеристиките и скоростта му на въртене не са много различни от на Млечния път. И това е изненадващо, тъй като нашата галактика се е родила доста по-късно и е добре развита, защото е имала достатъчно време за формиране и подреждане на диска си“, обяснява Рафаел Бачилер (Rafael Bachiller), директор на Националната астрономическа обсерватория (IGN) на Испания.

„Установихме, че въртящите се дискови галактики не са толкова редки, колкото си мислехме“, допълва Марсел Нилеман (Marcel Neeleman), учен от Max Planck Institute, Хамбург, Германия.

Колизии между галактиките

Бачилер казва: „Смятхме, че в ранната еволюция на Вселената сблъсъците между по-малки галактики, са били определящи за образуването на по-големите. Поради тази причина, в началния етап от формирането на дадена масивна галактика, би трябвало да е обединението на няколко по-малки галактики, съществуващи хаотично и подреждащи се в структуриран диск постепенно и по-късно . Но щом констатираме добре оформен диск на голяма галактика, възникнала само 1,5 милиарда години след Големия взрив, нашите теории за зараждане чрез сблъсък, се оказва съмнителен“.

Като възможно обяснение той посочва, че „може би процесите на струпване на материя са били много по-бързи и по-ефективни, откокото предполагахме, което позволява добре структурирани галактики като тази, да се формират за сравнително кратки периоди космическо време. Има все повече доказателства, че след Големия взрив всичко се е случило много бързо. Тоест, физичните процеси в ранната Вселена, определят сравнително бързо характеристиките на звездите и галактиките, каквито ги виждаме днес. Изглежда че Вселената е генерирала струпването на материята много бързо в онези първи моменти от съществуването си, след което еволюцията ѝ е се забавя.“

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading