Климатични промени: видимите последици

Климатични промени

Световната метеорологична организация алармира, че последиците от климатичните промени вече са видими, засягайки здравето ни, продоволствената интензивност и социално-икономическото развитие

 602 

Виктория Гонзалес (Victoria González)

На 10 март 2020 г. Световната метеорологична организация (WMO) публикува доклад за състоянието на климата, който съдържа тревожни заключения. Документът изяснява влиянието на глобалното затопляне върху социално-икономическото развитие, здравето, миграцията, продоволствената интензивност и сухоземните и морските екосистеми.

2019-та е била втората най-топла година в историята, като средната ѝ годишна температура е привишила температурните промени на епохата, отпреди индустриалната революция с 1,1°C. Според веобщото мнение, към момента не сме в състояние да изпълним критериите, заложени в Парижкото споразумение за поддържане на покачването на температурата под 2°C до края на този век.

С 2019 г. приключи едно десетилетие на изключително високи температури в световен мащаб, тенденция, която се очаква да продължи и през следващите години. От 2020 г. са минали само няколко месеца, но вече се констатира липсата на зима през тази година.

Температурите са само малка част от много по-тревожните процеси: ледените шапки на двата полюса и ледниците се топят, морското равнище се покачва, океаните се затоплят и окисляват, появяват се пустинни райони там, където ги е нямало, агресивни наводнения, топлинни вълни… Всичко това оказва влияние върху здравето на хората и излага на риск производството на хранителни продукти.

Време е да си дадем сметка, че климатичните промени не са въпрос на бъдещето, а осезаема реалност с видими вече последици. По-долу, с галерия от изображения и кратки текстови констатации, излагам някои от ефектите, които вече са констатирани.

Нещо важно: можем да смекчим и забавим промените в климата и да попречим на температурите да се повишат дотолкова, че да предизвикат екологичен срив. Знаем как да го направим, а коронавирусната криза показа, че има какви мерки да се приложат, ако ситуацията го изисква. Стопирането на измененията в климата изисква много по-незначителни усилия, в сравнение с положените за преодоляване на настоящата пандемия. Всъщност, Covid-19 отвори нови възможности за преоценка и корекция на глобалната икономика – актуални критерии за устойчивост, екоангажираност и възобновяема енергия. С добра воля е възможно да повлияем на възходящата кривата на климатичните промени. Ще го направим ли?

Климатични промени

Топлинни вълни

Високите температури влияят както на благосъстоянието на населението, така и пряко на човешкия организъм, завишавайки разходите за здравеопазване. Например в Япония, топлинна вълна причини повече от 100 смъртни случая и 18 000 хоспитализирани пациенти.

Климатични промени

Предаване на заболявания

Повишаването на температурите стимулира разширяване на вирусните зони, които обикновено са били ограничени в тропическите райони. Например, случаите със зараза от денга са се увеличили през последните години и рискът от инфекция засяга приблизително половината от световното население.

Климатични промени

Гладът

Засушаването е сред най-важните фактори, застрашаващи производството на хранителни ресирси в редица региони на планетата. През 2018 г. учени констатираха, че в световен мащаб 33 държави са застрашени от продоволствена криза. Климатът не е единствената причина, която предизвиква криза в производството на храни в тези държави. В много от тях кризата се провокира и от конфликти, политическа нестабилност и насилие. Но за 12 от тях, глобалното затопляне е основният фактор.

Четете още
В Twitter публикуваха странно същество

Климатични промени

Затопляне на океаните

През 2019 г. температурата на океаните счупи нов рекорд. Изчислено е, че през последните 25 г. морската вода е абсорбирала количество топлина, равняващо се на 3,6 милиарда експлозии от атомни бомби, като тази в Хирошима.

Затоплянето на океаните допринася и косвено за покачването на морското равнище, вследствие на топлинното разширение на водата, променяйки океанските течения и дори пътя на бурите.

Климатични промени

Горски пожари

Пожарите през 2019 г. бяха опустошителни в много части на планетата: Амазония, Сибир, Австралия … имаше пожари дори в някои райони на Арктика, където това не се случва често. Освен унищожаването на древни екосистеми и поминъка на много семейства, пожарите предизвикаха и смъртни случаи.

Климатични промени

Топене на ледовете

Загубата на ледена покривка е реалност както в Арктика, така и в Антарктида. На Северния полюс средният месечен обем на леда за септември (месецът в годината, когато се регистрира минималния му обхват) е третият най-нисък, регистриран досега. Очаква се Гренландия годишно да губи приблизително 260 гигатона лед, в периода 2002–2016 г. На Антарктида, от 2016 г. насам, обхватът на ледената покривка поддържа сравнително ниски нива.

Климатични промени

Суша

2019 г. беше най-сушавата в историята на много райони от Югоизточна Азия и Австралия. Засушаването в тази част на планетата се засили и в резултат на положителния дипол на Индийския океан.

В южната част на Африка, Централна Америка и райони от Южна Америка средногодишните валежи бяха необичайно ниски.

Климатични промени

Повишаване на морското равнище

Измерванията чрез сателитна алтиметрия датират от 1993 г. и оттогава се регистрира постоянно повишение на морското равнище, главно в резултат на топенето на ледовете по полюсите. През 2019 г. средностатистическото морско ниво достига най-високата си стойност.

Климатични промени

Циклони

През 2019 г. активността на тропичните циклони е била над средното ниво в целия свят. В Северното полукълбо са регистрирани 72 тропически циклона. А в Южното – 27 циклона. Цифрите и за двете полукълба са над средните.

Климатични промени

Наводнения

През 2019 г. по целия свят, вследствие на екстремни валежи, са регистрирани рекорден брой наводнения. В Индия, Непал, Бангладеш и Мианмар общо 2200 души са загубили живота си. Икономическите поражения от наводненията, само в Аржентина и Уругвай, се изчисляват общо на 2500 милиона долара.

Климатични промени

Окисляване на океана

Нерегулираното отделяне на въглероден диоксид в атмосферата, повишава кеселинността на океаните. Разтваряйки се във водата, въглеродният диоксид, влиза в реакция с калциевия карбонат, понижавайки pH-то на морската вода.

Промененото pH нарушава адаптацията на морските организми, което комрометира живота, растежа и възпроизводството на морската фауна и флора.

Климатични промени

Мигриращият човек

Миграциите, причинени от изменението на климата, са реалност: човечеството преживява все по-екстремни събития и кризи, които принуждават голями групи от хора да търсят нови територии за по-нормален живот.

Според проучване, публикувано през май 2019 г. в сп. Global and Planetary Change, климатичните промени са причина за повече миграция, отколкото икономически, политически и милитаристични фактори.


Виктория Гонзалес (Victoria González)

Биолог. Краката ми са на земята, а главата ми е пълна с птици.

 

 

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading