Биосигнатура: така се търсят обитавани планети

Биосигнатура

Биосигнатура – наблюдавайки и анализирайки отделените от дадена планета химични съединения, можем да заключим дали е обитавана или – не

 789 

„Ще посветя професионалния си живот в търсене на доказателства, че във Вселената съществуват обитавани планети“, така Сара Сийгър (Sara Seager), професор в Massachusetts Institute of Technology (MIT), започна своето изказване пред MacArthur Foundation,, която я определи като „един от най-значимите астрофизици на планетата“.

Сийгър казва, че „за първи път в историята на човечеството притежаваме технологичен капацитет, за преминаване отвъд познатите граници. С други думи, в ръцете си държим ключа за осъществяване на контакт с извънземен живот“.

Тези твърдения са базирани на научен метод, познат като „биосигнатура“. Към днешна дата са открити почти 3000 екзопланети, които потенциално могат да имат т. нар. „обитаем пояс“, тоест условията на тях да са подходящи за съществуването на живот. А начинът да установим, дали тези светове са обитавани или не, е като идентифицираме съставляващите атмосферата им химични съединения (газове).

Какво означава това? Журналистът Хосе Корбела (Josep Corbella) пише, че „ако извънземен разум анализира земната атмосфера и установи, че тя съдържа кислород и метан, – газове, които, влизайки в химична реакция помежду си, се взаимоунищожават – той ще стигне до заключението, че Земята е обитаема, защото нещо трябва да отделя тези газове в атмосферата ѝ“.

Като допълнение: NASA периодически открива все нови и нови екзопланети в нашата галактика, а информацията от Hibble за тях недвусмислено показва наличиеto на вода. Следователно, „възможността за живот е много голяма“ – казва Сийгър. – „Но това са дълечни светове. Въпросът е дали има живот близо до нас, в нашия „квартал“. На мнение съм, че това е възможно.“

Защото, както твърди Корбела, „ако доскоро търсенето на живот на други планети, беше екзотично занимание за лаици или догадки от паранормални явления, то от края на ХХ век, е обект на научни изследвания. И тази научна дисциплина си има име: астробиология“.

 

Четете още
Невероятно изображение на „цветни циклони“ на северния полюс на Юпитер

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading