Wasp-76b: екзотичната планета, на която „вали желязо“

Wasp-76b

Тази екзопланета следва физични закони, които не разбираме

 455 

Откриха далечна планета, на която вали железен дъжд. Въпреки че звучи като от научнофантастичен филм, този екстремен свят наистина съществува.

Екзопланетата Wasp-76b орбитира толкова близо около звездата си, че дневните ѝ температури надвишават 2400°C, което е достатъчно за топене на желязото. Нощните температури, обаче, са с 1000 градуса по-ниски, което кондензира металите, падащи като дъжд.

Според д-р Дейвид Еренрайх (David Ehrenreich) от University of Geneva „тази екзопланета е доста екстремна среда. Представете си, че вместо капчици вода, върху повърхността падат капки от желязо“, казва той пред BBC.

Еренрайх и екипът му публикуваха проучването си в научното списание Nature. В статията се казва, че новата планета е открита чрез наблюдение с новия спектограф ESPRESSO (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanet- and Stable Spectroscopic Observations), който 2016 г. беше монтиран на Големия телескоп (Very Large Telescope – VLT) на Европейската южна обсерватория (EOS)в Чили.

Ветрове до 18 000 км/ч

Екзопланетата, намираща се на 640 светлинни години от Земята в съзвездието Риби е толкова близо до своята звезда, че за една пълна обиколка са ѝ нужни само 43 часа.

Друга особеност на Wasp-76b е, че винаги е обърната с едната си страна към звездата, около която обикаля – това поведение на небесните тела учените наричат ​​„приливно свързване“ или „синхронно въртене“. Нашата Луна има същото поведение спрямо Земята – винаги виждаме само едната ѝ страна.

Това означава, че тази страна на Wasp-76b винаги е огрята от звездата. И е дотолкова гореща, че облачните системи са невъзможни, а молекулите в атмосфера ѝ се разпадат на отделни атоми.

Четете още
За първи път е засечена светлина, идваща от свръхмасивна черна дупка

Екстремната разлика в температурата между осветената и неосветената части генерира грандиозни ветрове със скорост до 18 000 км/ч..

ESPRESSO визуализира за учените странна мъгла от железни изпарения на границата между осветената и неосветената част на планетата, тоест на границата между деня и нощта..

Когато, обаче, наблюдават Wasp-76b на следващата сутрин, желязните изпарения са изчезнали.

„Предполагаме, че разтопените в горещата страна на екзопланетата, железни частици, се пренасят от екстремния вятър към горните слоеве на атмосферата, до които не можем да достигнем с нашите инструменти, а от там преминават в тъмната ѝ част, където охлаждайки се, кондензират и образуват облачни системи“, казва Еренрайх.

Wasp-76b
Илюстрация на Фредерик Пийтърс (Frederik Peeters) на Wasp-76b: Тъмната страна на екзопланетата е също гореща, но не достатъчно и вали железен дъжд.

Подобно на горещ Юпитер

Wasp-76b е гигантска планета – два пъти по-голяма от Юпитер.

Ученият , който е част от екипа, който го е открил, твърди, че е трудно да си представим такива екзотични светове.

„Този обект орбитира толкова близо до звездата си, че всъщност се намира във външните слоеве на атмосферата ѝ, следвайки физични закони, които, честно казано, не разбираме“, казва Дон Полако (Don Pollacco) от University of Warwick, пред BBC.

„При подобна близост между звезда и планета, според нашите модели, планетата или трябва да се сблъска със звездата и да бъде погълната, или радиационното поле на звездата да взриви атмосферата на планетата, превръщайки я в плътно скалисто ядро. Но това не се случва“, коментира Полако.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading