Ядрените тестове от Студената война са увеличили валежите

Ядрените тестове от Студената война

Анализът на британските климатичните регистри показва, че радиоактивността, генерирана от ядрените тестове по време на Студената война, са оказали влияние на облачните системи, предизвиквайки повече валежи

 357 

Наскоро отбелязахме 75-годишнината от края на Втората световна война, забравяки за една друга война, наречена „Студена“, която в продължение на десетилетия противопоставяше в ядрена надпревара САЩ и Съветския съюз. За пръв път през октомври 1945 г., в есето си „Ти и атомната бомба“, публикувано в британския в. Tribune, Джордж Оруел използва термина „студена война“.

Заплахата от нов глобален конфликт витаеше над света в продължение на няколко десетилетия. Противопоставянето на световните свръхсили се осъществяваше по по-различен начин, познат от предишни войни, но най-смущаващото съревнование беше в притежанието и свръхпроизводството на ядрено оръжие. През тези десетилетия се проведоха многобройни ядрени тестове, чийто анализи сега разкриват някои по-малко известни последици от тях.

Екип от британски учени публикува в сп. Physical Review Letters резултати от проучване, които показват, че тестовете с ядрени бомби от 50-те и 60-те години на миналия век, в следствие на повишени нива на електрическия заряд в атмосфера, генерирани от отделената радияация, са променили модела на образуване и поведение на облачните системи.

„В зависимост от радиоактивните нива в атмосферата, се установява разлика от 24% в количеството на среднодневните валежи.“ – Казва Джайлс Харисън (Giles Harrison), професор по атмосферна физика в Катедрата по метеорология към University of Reading и един от авторите на проучването.  – „При по-висока радиоактивност, се наблюдава повишаване на плътността на облачните системи.“

Въпреки че детонации на ядрени оръжия са се провеждали в отдалечени и изолирани райони, като пустинята Невада, в Съединените щати, на острови в Арктика и Тихия океан, акумулираната от тях радиация се е разпространявала в атмосферата, пренасяйки се от въздушните течения на хиляди километри.

Радиоактивността йонизира въздуха, генерирайки електрически заряд. Въпреки че отдавна е известно, че електрическият заряд влияе върху образуването на облаци, сложността на това явление все още не е напълно изяснена.

Ядрените тестове от Студената война

Сравнявайки метеорологичните записи с данни от ядрените тестове, учените успяха да проследят ефектите от замърсяването със задна дата. Изследователите се фокусират върху анализа на данните, събирани през 60-те години на миналия век от две изолирани екосистеми в Обединеното кралство: Кралските ботанически градини Kew, близо до Лондон; и парка Lerwick, на Шетландските острови, 480 км северозападно от Шотландия – район, до който трудно достигат замърсявания, причинени от човека.

Четете още
Климатични промени: видимите последици

 

За анализирания период, радиоактивното замърсяване се е генерирало предимно от Северното полукълбо, и най-вече от тестовете в Арктика, но има и радиоактивност, причинена от ядрени опити и в Южното полукълбо. Увеличението на среднодневните валежи се запазва стабилно в атмосферата през периода 1966-1998 г., след което се наблюдава спад.

В началото на 60-те години международната общност постига споразумение за частична забрана на ядрените тестове. Договорът, подписан през октомври 1963 г., забранява ядрени опити в земната атмосферата, в космоса и под водата, позволявайки само подземни детонации. Това допринася за постепенно намаляване на радиацията в атмосферата, като нови завишения са отчетени едва след авариите в ядрените централи в Чернобил (1986 г., Украйна) и Фукушима (2011 г., Япония).

„Констатацията за увеличаване на среднодневните валежи, в резултат на ядрените тестове, беше неочаквана.“ – Споделя Харис. – „А предвид дългогодишните опити, да се стимулират валежи, манипулирайки облачните системи със сребърен йодид, ще кажа, че хората, занимаващи се с тези дейности, трябва да са по-добре запознати с атмосферните процеси, за да се предотвратят неочаквани нежелателни резултати“.

От друга страна, авторите на проучването смятат, че техните анализи биха били полезни за бъдещи геоинженерни изследвания на облачните системи, търсещи варианти за управлението на електрическия заряд в атмосферата, без използване на химически съединения, за да се стимулират валежи в условия на засушаване или за предотвратяване на валежи, предизвикващи наводнения.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading