Друг коронавирус по прилепите доказва, че Covid-19 не е създаден в лаборатория

коронавирус по прилепите

RmYN02 няма вероятност да инфектира човешките клетки

 641 

Проучване, публикувано в сп. Current Biology, съобщава за идентифицирането на нов коронавирус (RmYN02) в пещерен прилеп, подобен на Covid-19. Изследването показва, че тези привидно необичайни трансформации могат да се появят в следствие на естествена еволюция, което прави теорията за лаборатория вирус, несериозна.

„След появата на SARS-CoV-2 възникнаха редица неоснователни предположения, че вирусът е с лабораторен произход. Но нашите изследвания показват категорично, че процесите протичат по естествен начин в дивата природа.“ – Казва един от участниците в проучването, Вайфенг Ши (Weifeng Shi), директор и професор в Института по патогенна биология към Shandong universityКитай.

Новият вирус

Учените идентифицират RmYN02 след анализ на 227 проби от пещерни прилепи, взети в китайската провинция Юнан, в периода май-октомври 2019 г., което е малко след появата на SARS-CoV-2. Геномът на RmYN02 е много подобен на гемома на SARS-CoV-2, но не напълно.

Четете още
Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19

RmYN02 няма да инфектира човека

Изследователите отбелязват, че геномът на RmYN02 в онези сектори, които кодират ключовия рецептор (т. нар. свързващ домейн), използващ се за комуникация между чуждия вирус и човешкия АСЕ2, се различава от генома на SARS-CoV-2. Това означава, че RmYN02 няма вероятност да инфектира човешките клетки.

„Нашето проучване предполага, че вземането на все повече проби от дивите животни, е ключът за идентификация на вируси, които са тясно свързани със SARS-CoV-2 и е даже вероятно да са в пряка родителска връзка с него. Подобни изследвания ще ни разкрият начина, по който вирусът-убиец се е прехвърлил върху хората.“ – заключава Ши.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading