Маймуна може да разгадае коронавируса

Маймуна може да разгадае коронавируса

Инжектирали са експериментална ваксина на шест макака резус, след което, въпреки че са ги заразили с коронавирус, маймуните са останали здрави

 461 

Във войната с пандемията доста учени се насочиха към животните, в търсене на отговори за коронавируса. И по-специално към една маймуна, чието научно име е Macaca mulatta, позната като Макак резус.

BBC съобщава, че според изследователи от Jenner Institute, University of Oxford, тази маймуна „е с най-голямо сходство с човешкия организъм“. От Jenner Institute са инжектирали с експериментална ваксина шест макака резус, след което, въпреки че са ги заразили с коронавирус, маймуните са останали здрави.

Не за първи път този този вид се използва за тестове във фармацевтичната наука. И това е така, защото ДНК веригата на Макак резус е с над 90% идентична на човешката. Ако се разболеят от коронавирус, макаците показват, сходни на нашите, симптоми – респираторни проблеми, белодробна недостатъчност и концентрация на вирусни агенти в носа и гърлото.

Четете още
Защо не може да се предвиди как ще се развие болестта от коронавируса

Именно върху макаци резус бяха успешно тествани медикаменти срещу MERS, които се използваха в мисии на NASA и руската космическа програма.

От Jenner Institute правят всичко възможно да са готови с ваксината до септември, за да може до края на годината да започне масовото ѝ производство.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading