Кои видове ще доминират на планетата, ако човешкият вид изчезне?

Кои видове ще доминират на планетата

Човекът е доминиращият вид, защото винаги е променял екосистемата

 447 

Пандемията от коронавируса за пореден път показа най-уязвимите ни същности. Въпреки че далеч не е причина за масовото ни изчезване, вирусът провокира представите ни за свят, без нашето съществуване. Ако това се случи… кои видове биха доминирали?

Според BBC, светът би продължил да съществува без нас, по същия начин, както е съществувал преди да се появим.

Зоологът Матю Коб (Matthew Cobb) казва, че съществуват няколко критерия, определящи доминацията на даден вид. Единият от тях е броят на популацията, според който насекомите биха били доминиращи. Но други учени, като Кейт Джоунс (Kate Jones) твърдят, че „доминиращият вид е бил, продължава да е и вероятно винаги ще бъде, микробът“, което се дължи не само на количеството му, но и на факта, че обитава всички възможни региони на планетата, включително полюсите и океанските дълбини.

Четете още
Имало ли е гора на Антарктида?

Освен това, микробите са много по-древни от нас. Те съществуват в продължение на повече от 3 милиарда години, в сравнение с 6-те милиона години еволюция на човека.

Но що се отнася до доминацията на видовете, човекът е доминиращ, защото от появата си, винаги е променял обитаваната екосистема.

Ако предположим, че сме на прага на т. нар. „шесто голямо изчезване“ (петото е краят динозаврите), кои същества биха ни заместили, като доминанти?

Според Кейт Джоунс, това ще е „вид, който може да се адаптира към новите условия. Например, нещо, което яде пластмаса“.

Шотландският геолог Дугъл Диксън (Dougal Dixon) е още по-краен в предположенията си. През 1981 г., в книгата си „След човека: Зоология на бъдещето“, той пише, че „50 милиона години след нашето изчезване, светът ще бъде доминиран от еднометрови гигантски гризачи“.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading