Откриват съзвездие с черна дупка, което се вижда без телескоп

Откриват съзвездие с черна дупка, което се вижда без телескоп

Астрономи откриха черна дупка само на 1000 светлинни години от Земята, което я прави най-близката до Слънчевата система

 568 

Астрономите от Европейската южна обсерватория (ЕСО) направиха безпрецедентно откритие. Те откриха черна дупка само на 1000 светлинни години от Земята, което я прави най-близката до Слънчевата система, откривана досега. Следващата най-близка най-близката известна черна дупка е на около 3000 светлинни години, в съзвездието Моноцерос.

Черната дупка е третия обект от системата HR 6819, за която досега се смяташе, че е съставена само две звезди. Те са разположени в съзвездието Телескопиум и са лесно видими от Южното полукълбо, дори и без телескопа, ако небето е чисто от облаци.

Черната дупка, обаче, е невидима. Откриването ѝ от учените е станало благодарение на нйното гравитационното поле, което взаимодейства с другите два обекта и държи звездите в орбита около себе си. Масата ѝ е около четири пъти по-голяма от тази на Слънцето.

video
Звездна система с черна дупка

„Бяхме много изненадани, когато установихме, че това е първата звездна система с черна дупка, която може да се види с невъоръжено око.“ – казва Петер Хадрава (Petr Hadrava), съавтор на изследването, пред агенция SINC.

Проучването на съзвездието HR 6819 започва като изследване на системите от двойка звезди. Но при наблюденията със спектрографа FEROS се е забелязало, че една от двете звезди орбитира около невидим обект на всеки 40 дни. Учените заключават, че обектът, около който обикаля звездата, е черна дупка, защото подобно гравитационно привличене, може да бъде генерирано само от такъв обект. Другата звезда е на по-голямо разстояние от черната дупка и нейната таектория е по-продължителна.

Четете още
Клатушкане на Марс отмества полюсите на планетата

 

Предложено


















Актуално



















Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading