Една трета от световното население, след 50 г. ще живее в райони, горещи колкото Сахара

Една трета от световното население

Проучване съобщава, че през 2070 г. регионите със средна годишна температура над 29°C, които сега заемат 1% от повърхността на земята, ще се увеличат до 19%, ако вредните емисии продължават да нарастват

 546 

Ако емисиите на парниковите газове продължават да нарастват, след 50 години една трета от световното население ще живее в толкова горещи райони, колкото днес са най-горещите точки в Сахара. Това е едно от основните заключения на проучване, което анализира еволюцията на така наречените „климатични ниши“, в които човешките общества и цивилизации процъфтяват в продължение на 6 000 години.

Проучването

Изследването, публикувано този понеделник в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), показва, че между 1 и 3,5 милиарда души ще се наложи да емигрират, тъй като средната годишна температура на регионите, които обитават, ще се увеличи дотолкова, че ще се окажат негодни за нормално съществуване.

В момента районите със средна годишна температура над 29°С са ограничени главно до някои изолирани райони на Сахара (обозначени на картата в тъмнокафяв цвят), заемащи малко под 1% от земната повърхност. Учените смятат, че при сценарий на високи емисии на парникови газове (наречен от ООН RCP 8.5), тези изключително горещи зони ще се разширяват, достигайки до 19% от повърхността на планетата.

Една трета от световното население

Според изследването, най засегната ще е Индия, където1 200 милиона души ще бъдат принудени на емигрират, поради непоносими температури. В Нигерия ще бъдат засегнати 485 милиона, а в Пакистан, Идонезия и Судан – по 100 милиона.

Прогнозите за Америка сочат, че в Бразилия ще бъдат засегнати 27,3 милиона души, в Колумбия – 24,2 милиона, във Венецуела – 22 милиона, в Мексико – 14,8 милиона и в Гватемала – 9 милиона.

В момента на Земята живеят около 7,8 милиарда души и, според ООН, тази цифра, до 2050 г., се очаква да нарасне с 2 милиарда , което означава около 9,7 милиарда. А до края на века, човешката популация вероятно ще наброява повече от 11 000 милиарда души.

6 000 години еволюция

Екипът от учени, ръководен от Мартен Шефер (Marten Scheffer) от Wageningen University (Холандия), анализира данни от различни източници, включително и всички налични документи за глобални температурни промени, записани и запазени в историята отпреди 6 000 г. години, до 2015 г.

Четете още
Имало ли е гора на Антарктида?

Анализът посочва, че по-голямата част от човешката популаця, понастоящем е съсредоточена в региони, чиито средногодишни температури са между 11°С и 15°С, докато в регионите със средногодишна температура между 20°C и 25°C, броят на насекението е сравнително малък. Това са температурните разлики, които благоприятстват заселването на човешкия вид и процъфтяването на културите му. И тези температури са били относително стабилни в продължение на повече от 6 000 г. Интензивната им промяна се случва от 200 г. насам.

И ако вредните емисии от човешката дейност не бъдат значително намалени, изводът е, че до 2070 г. една трета от световното население ще се наложи да живее в райони с враждебни климатични условия или да емигрира. Важно е да се посочи, че повишените температури ще засегнат не само човешкия организъм, но и отглеждането и производството на храна в тези региони. Ксю Чи (Xu Ch), изследовател от Университета Нанкин в Китай и съавтор на проучването, казва, че са били изумени от първоначалните резултати и, за да бъдат сигурни в анализите, се е наложило удължаване на изследванията с още една година.

Мартен Шефер вижда паралел между резултатите от проучването и настоящата пандемия от Covid-19, смятайки, че „по идентичен начин, както коронавирусът преобрази света ни, при климатичната криза ще е нещо подобно. Промяната на климата няма да е така светкавична, както пандемията, но за разлика от при нея, няма да очакваме и няма да случи подобряване на условията. Обширни територии от планетата никога повече няма да се охладят и да станат годни за обитание. Миграциите, които се очакват, ще редуцират капацитета на цивилизацията ни и ще предизвикват бъдещи кризи, за които още нямаме представа от какво естество могат да бъдат“.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading