Първият документиран смъртен случай на човек, убит от метеорит

убит от метеорит

Планетата ни винаги е изложена на риск от сблъсък с други космически обекти

 503 

Учени от турския университет в Еге представиха днес първото, според тях, доказателство за събитие, публикувано в Meteoritics & Planetary Science, при което метеорит е ударил, убивайки един човек и ранявайки друг.

Събитието се случва на 22 август 1888 г. в гр. Сулеймания, Ирак. Рякописите (три архивни документа, изписани на османотурски език) са открити в архива на Главната дирекция на държавните архиви на Президентството на Република Турция. Случилото се с метеорита е съобщено на тогавашния султан на Османската империя, Абдул Хамид II, от управителя на Сулеймания. Откриването на ръкописите предполага, че е възможно да съществуват и други исторически записи, документиращи случаи на смърт или наранявания от падане на метеорити.

Четете още
Капсулата с проби от астероида Ryugu е в перфектно състояние

Планетата ни винаги е изложена на риск от сблъсък с други космически обекти. Някои от тях изгарят в горните слоеве на атмосферата, но други достигат повърхността на земята, причинявайки различни поражения, в зависимост от размера си и региона на сблъсъка.

Въпреки че винаги са съществували разкази, за случаи в историята на убити хора от падане на метеорити, това досега не беше доказано. Тези ръкописи не са били известни дълго време, вероятно защото са написани на османотурски език, към който няма голям научен интерес.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading