Роботи-астронавти: пътуването на Федор

Роботи-астронавти

Роботите-астронавти вече са реалност. Руски космически проект изпрати в космоса първия робот-астронавт, наречен Федор

 412 

Първият посетител на космоса беше животно – кучето Лайка. След това, в търсене на нови значения, полетя и човекът. Вече дойде време и роботи-астронавти да нипомагат в изследването на непознатото. Руски космически проект изпрати в Космоса първия робот-астронавт, Федор. Роботите-астронавти вече са реалност.

Роботът Fedor

Малко се говори за Skybot F850 или Fedor, както го наричат приятелите му. Тази машина е първият робот-космонавт, конструиран и произведен от руски учени. Тенденцията хора да посещават космоса, явно ще се промени и това, за в бъдеще, ще е привилегия за машините. Авангарда на руската космическа надпревара, Федор, е 1,80-метров, 160-килограмов хуманоиден робот-астронавт, който беше изстрелян в космоса, като единствен член на екипажа на ракетата Союз МС-14 ,от космодрома Байконур в Казахстан. Мисията му бе да се свърже с Международната космическа станция. Това светкавично го направи звезда в социалните мрежи – откриваме Федор в Instagram (# skybotf850), Twitter (@ FEDOR37516789), и Facebook (@FEDOR).

Мисия: робот

Федор ще остане в космоса само 17 дни, повече от достатъчно, за да отговори на въпроса: дали роботите ще заменят хората в изследването на космосмическите пространства? Ясно е, че машините имат редица предимства пред хората, като най-важното от тях е устойчивостта им на дълги пътувания. Те не губят мускулна маса, а енергията, с която се захранват, може да бъде контролирана, дори могат да се деактивират временно, не изпитват мъка, огорчение, отегчение, чувството за физическа и психическа болка, не се отчайват, не изпадат в депресия и не се поддават на настроенията си като нас. Роботът е съсредоточен само в мисията, за която е създаден – опознаване на безкрайното пространство. Можем да изреждаме още дълго предимствата му, но има неща, с които роботите не могат да се справят. Едно от тях е особено важно: роботите не могат да извършват дейности, извън онези, за които са програмирани и не са в състояние да импровизират, когато са налага.

Четете още
Как да разберете дали приложенията, инсталирани на вашия iPhone, ви шпионират?

Трябва да си дадем сметка, обаче, че единствените четири обекта със земен произход, които са напускали Слънчевата система – сондите Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 и Voyager 2 – са машини. Може би, някой ден в бъдещето, машините, като наследници на човечеството, ще изградят колонии на далечни планети.

Изкуствен интелект

Най-вероятно, в близко бъдеще роботите ще притежават и изкуствен интелект, което, според някои мнения, е свързано с риска един ден да се окажат в доминираща позиция над хората.

Жан Талин е естонски бизнесмен и програмист, известен като създателя на популярните приложения Skype и Kazaa. Благодарение на тези два проекта, той натрупва солидно състояние и наскоро обяви, че възнамерява да инвестира значителен капитала в разработки в борбата с опасностите от изкуствения интелект. Талин го смята за една от големите потенциални заплахи пред човечеството. Естонецът споделя мнението на Стивън Хокинг, че „проблемът не е в създаването на изскуствен интелект, а в неговото контролиране“.

Заплахата от роботите

Талин е загрижен за, т. нар. „ценностно изравняване“, тоест, целите и задачите на изкуствения интелект трябва да съответстват на човешките ценности. В противен случай, според него, „новото изобретение може да се окаже оръжие за масово унищожение на човечеството“. Досега Талин е дарил над 600 000 долара на Machine Intelligence Research Institute (MIRI) – машинен институт за проектиране и внедряване на изкуствен интелект – за хуманитарна оптимазация на дейностите му и проектиране на роботи, съобразени с основните човешки ценности.

Времето ще покаже докъде ще стигне науката с разработките на машини, заместващи и помагащи на хората, както в случая с робота-астронавт Федор.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading