Роботи-астронавти: пътуването на Федор

Роботи-астронавти

Роботите-астронавти вече са реалност. Руски космически проект изпрати в космоса първия робот-астронавт, наречен Федор

 493 

Първият посетител на космоса беше животно – кучето Лайка. След това, в търсене на нови значения, полетя и човекът. Вече дойде време и роботи-астронавти да нипомагат в изследването на непознатото. Руски космически проект изпрати в Космоса първия робот-астронавт, Федор. Роботите-астронавти вече са реалност.

Роботът Fedor

Малко се говори за Skybot F850 или Fedor, както го наричат приятелите му. Тази машина е първият робот-космонавт, конструиран и произведен от руски учени. Тенденцията хора да посещават космоса, явно ще се промени и това, за в бъдеще, ще е привилегия за машините. Авангарда на руската космическа надпревара, Федор, е 1,80-метров, 160-килограмов хуманоиден робот-астронавт, който беше изстрелян в космоса, като единствен член на екипажа на ракетата Союз МС-14 ,от космодрома Байконур в Казахстан. Мисията му бе да се свърже с Международната космическа станция. Това светкавично го направи звезда в социалните мрежи – откриваме Федор в Instagram (# skybotf850), Twitter (@ FEDOR37516789), и Facebook (@FEDOR).

Мисия: робот

Федор ще остане в космоса само 17 дни, повече от достатъчно, за да отговори на въпроса: дали роботите ще заменят хората в изследването на космосмическите пространства? Ясно е, че машините имат редица предимства пред хората, като най-важното от тях е устойчивостта им на дълги пътувания. Те не губят мускулна маса, а енергията, с която се захранват, може да бъде контролирана, дори могат да се деактивират временно, не изпитват мъка, огорчение, отегчение, чувството за физическа и психическа болка, не се отчайват, не изпадат в депресия и не се поддават на настроенията си като нас. Роботът е съсредоточен само в мисията, за която е създаден – опознаване на безкрайното пространство. Можем да изреждаме още дълго предимствата му, но има неща, с които роботите не могат да се справят. Едно от тях е особено важно: роботите не могат да извършват дейности, извън онези, за които са програмирани и не са в състояние да импровизират, когато са налага.

Четете още
Google диагностицира пациенти с коронавирус

Трябва да си дадем сметка, обаче, че единствените четири обекта със земен произход, които са напускали Слънчевата система – сондите Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 и Voyager 2 – са машини. Може би, някой ден в бъдещето, машините, като наследници на човечеството, ще изградят колонии на далечни планети.

Изкуствен интелект

Най-вероятно, в близко бъдеще роботите ще притежават и изкуствен интелект, което, според някои мнения, е свързано с риска един ден да се окажат в доминираща позиция над хората.

Жан Талин е естонски бизнесмен и програмист, известен като създателя на популярните приложения Skype и Kazaa. Благодарение на тези два проекта, той натрупва солидно състояние и наскоро обяви, че възнамерява да инвестира значителен капитала в разработки в борбата с опасностите от изкуствения интелект. Талин го смята за една от големите потенциални заплахи пред човечеството. Естонецът споделя мнението на Стивън Хокинг, че „проблемът не е в създаването на изскуствен интелект, а в неговото контролиране“.

Заплахата от роботите

Талин е загрижен за, т. нар. „ценностно изравняване“, тоест, целите и задачите на изкуствения интелект трябва да съответстват на човешките ценности. В противен случай, според него, „новото изобретение може да се окаже оръжие за масово унищожение на човечеството“. Досега Талин е дарил над 600 000 долара на Machine Intelligence Research Institute (MIRI) – машинен институт за проектиране и внедряване на изкуствен интелект – за хуманитарна оптимазация на дейностите му и проектиране на роботи, съобразени с основните човешки ценности.

Времето ще покаже докъде ще стигне науката с разработките на машини, заместващи и помагащи на хората, както в случая с робота-астронавт Федор.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading