Уиджата* на XXI век

спиритуализъм

Експерименти със съвременен електронен вариант на уя показват, че все още има много привърженици на спиритуалистичните практики и че новите технологии направиха възможно раждането на уята на XXI век

 530 

Малкото ново устройство е по-лесно за използване и, в същото време, по-очарователно от старата  уиджа-дъска за спиритуализъм. Патентована през 1891 г., дървената уиджа се превърна в икона на съвременната поп култура. Популярното ѝ определение е като игра, оракул, психическо забавление или врата за комуникация с разум от друго пространство, с душите на мъртвите, а дори и за комуникация дявола и извънземните. В тези почти 130 години съществуване, дизайнът на „говорещата дъска“ не е променен значително, което определя изключителната му опростеност, като една от основните причини за успеха и мистериите ѝ. Изглежда, обаче, че е дошло време за модернизиране и внедряване на някои нови технологии.

Д-р Екхард Круз (Eckhard Kruse), компютърен инженер в Кооперативния държавен университет в Баден-Вюртемберг в Германия, наскоро представи уеб приложение с нов дизайн на уиджа, който не променя нейната същност, а представя нов начин за интерпретиране и записване на информацията ѝ. Круз добавя към приложението уеб камера и сензори, отчитащи в реално време манипулациите по дъската и софтуер с Java език за програмиране.

Новото устройство предотвратява досадната нужда, да се записва информацията на хартия. Софтуерът автоматично архивира всички действия на участниците, чрез уеб камера. Траекторията на планшета (показалеца), скоростта на движенията на участниците и всяка една от буквите, маркирани по време на сесията, се проследяват в реално време. Крайният резултат е сигурно и бързо архивирене на всички данни от сеанса.

Невероятните експерименти

Круз предложи тестове от записи на сеанси, извършени от самия него. Например, след около 50 сесии, той открива, че в последните от тях софтуерът изписва безсмислени изречения или се придържа предимно към опцията „да-не“. След корекции в кода на софтуера, възпроизвеждането на текста подобрява последователността и съгласуването си. Правописните грешки и разбъркването на букви е елиминирано и, парадоксално, скоростта на предаване рязко се увеличава – в определени моменти е достигала почти един знак в секунда.

Четете още
Инсталираха Mars Helicopter под „корема“ на Rover Perseverance

Круз твърди, че при експериментите си с новата уиджа е открил загадки, които не може да обясни. Според него не всички практики са подчинени на теорията за подсъзнателните движения (идеомоторна теория) на участниците в сеанси. Той изключва психокинезата като причина за движение, тъй като в нито един от тестовете планшетът не се е придвижвал, преди докосващите го пръсти, да предизвикат движението му. Това е мистерия, която предстои да бъде проучена.

Други ефекти, които преди никога не сме забелязвали, благодарение на графичния запис на движенията, сега могат да бъдат открити и анализирани. Например, търсейки отговор на даден въпрос, планшетът се лута из цялата дъска, задавайки и отменяйки редица отговори, като накрая се отказва, без да посочи такъв. Но при по късен преглед на записа на траекторията, на монитора се визуализира стилизиран силует на сърце. За Круззаписът показва, че е възможно планшетът да се движи по такъв начин, че в траекторията му да е закодиран отговорът на зададения въпрос, което обаче да става видимо, не непосредствено, а след допълнителен анализ. От гледна точка на идеомоторната теория, тези открития противоречат на хипотезата за движение, придизвикано от подсъзнателни проекции“.

–––––––-

* Уиджа (Ouija) – известната още като „спиритуалистична дъска“ или „говореща дъска“, е плоска дървена повърхност, обозначена с буквите на азбуката, числата от 0–9, думите „да“, „не“, „здравей“, „довиждане“ и различни други символи. В центъра ѝ е разположен планшет (малко парче дърво или пластмаса във формата на сърце), който служи за индикатор на съобщения по време на спиритуалистични сеанси.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading