Поради климатичните промени, насекомите увеличават популацията си в сладководните басейни

Поради климатичните промени насекомите увеличават популацията си в сладководните басейни

Научно проучване заключава, че намаляването на сухоземните видове годишно, е с 0,92%

 551 

Глобалната промяна на климата, освен че е причина за изчезването на много видове, така също стимулира и увеличаването на някои популации. Ново проучване, публикувано в Science, съобщава за 11% увеличение, за последното десетилетие, на популацията от насекоми в сладководните басейни, които съставляват 2,4% от общата повърхност на Земята.

Роел ван Клинк (Roel van Klink), изследовател от Германския център за интегративни изследвания на биоразнообразието, пише в статията от проучването: „Ясно е, че изменението на климата причинява повече негативи, отколкото позитиви, но трябва да се урочни, че ефектите зависят много от регионите, в които се случват. Някои видове насекоми се възползват от промените, увеличавайки числеността си. А наземните видове имат сериозни проблеми“.

Този мега-анализ, който обобщава данни от 166 проучвания за 1676 региони по света и по-специално в Европа и Северна Америка, показва спад на популациите на наземните видове с 0,92% годишно, което е по-малко от очакваното, но не и по-малко тревожно.

Изследването е част от пъзела, който учените се опитват да подредят за шестото по мащаби изчезване в историята. Наскоро беше потвърдено, че до 40% от наземните насекомите ще изчезнат през следващите десетилетия, а биомасата ще намалее с 67% само за десет години. Заключението е, че агресивното използването на Земята от човешкия вид, може да унищожи от 25% до 50% от насекоми като паяци и калинки. Преди два месеца сп. Biological Conversation публикува прогноза, че милиони видове, половината от тях насекоми, ще бъдат на прага на изчезването.

Танцът на климата

Експерти посочват като една от основните причини за неефективните мерки на институциите, липсата на данъчна политика в екологията.

Педро Кардосо (Pedro Cardoso) от Лабораторията за изследване на биоразнообразието от Университета в Хелзинки и един от участниците в проучването казва, че „не може да се изчили точния брой на насекомите, които ще изчезнат. За да стане това, трябва да се направят много по-мащабни проучвания, отчитащи всички възможни причини за процеса – замърсяване, затопляне, топографски трансформации, културни особености и др.. Досегашните данни са недостатъчни за глобална оценка.“

Игнаси Бартомеус (Ignasi Bartomeus), от Катедрата по интегративна екология към Биологичния институт на Националния парк Доняна, Испания (EBD-CSIC), споделя нещо подобно: „Мащабът на промените е голям, но все още нямаме представа за неговите точни параметри, тоест, не знаем колко точно насекоми са засегнати, в световен мащаб. От съществено значение е да се проучи глобалният модел на кризата, защото е кристално ясно, че в последното десетилетие, дисбалансите, причинени от изменението на климата, са с размери, които никога не са наблюдавани досега.“

Според други учени, това проучване не демонстрира ясна статистическа зависимост между глобалното затопляне и популациите от насекоми. Франсиско Санчес-Байо (Francisco Sanchéz-Bayo), изследовател от Колежа по науки за живота и околната среда към Университета в Сидни, твърди, че „климатичните промени не са единственият виновник за изчезването на сухоземните видове. За цялостна картина на проблема, от съществено значение е да има повече глобални проучвания, с продължителност и без прекъсване поне няколко поредни години, за да се получат надеждни данни и да се класифицират дългосрочни тенденции.“.

Изобилие от сладководни насекоми – добра или лоша новина?

Франсоа Дюшен (François Duchenne), ентомолог в Националния природонаучен музей на Франция, е на мнение: „Не можем да предположим всички последиците за екосистемата от увеличаването на насекомите в сладководните басейни. Но предвид данните, че биомасата в тези райони не намалява, аз смятам, че процесът е по-скоро положителен. Затоплянето на климата подобрява състава на водата в реките и езерата и насекомите реагират положително на този процес.“

Според Клинк, увеличаването на насекомите в сладководните басейни, ще окаже положително въздействие и върху рибните популации, които се хранят с насекоми.

Четете още
След 2030 г. се очаква срив в екосистемите

Санчес-Байо заявява, че „няколко вида насекоми доминират в екосистемата на сладководните басейни, което заплашва, обаче, от изчезване други видове. Това, което е ясно засега е, че някои насекоми са по-толерантни към замърсяването и климатични промени, от други“.

Освен това, Оскар Сориано (Oscar Soriano), експерт в Националния природонаучен музей на Испания, е на мнение, че изобилието от биомаса не е гаранция за добро състояние на цялата екосистема.

„Чуват се мнения, че увеличаването на насекомите в сладководните екосистеми е положително явление. – казва СорианоНо аз не съм съгласен, защото, има вероятност химичният състав на водата да претърпи еутрофикация, тоест, прекомерно обогатяване на хранителни вещества, което, поради занижените нива на кислородно насищане, ще затруднява дишането и миграцията на рибните популации.  Това вече се е случвало – в Мар Менор (Малко Море)*.“

Биоразнообразие, пълно с неизвестности

Според Хавиер Ситач (Xavier Sitach), специалист по древна естествена история на насекомите и сътрудник на Музея по зоология в Барселона, „съществуват 1 300 000 класифицирани насекоми и между 10 и 30 милиона все още не са открити. Следователно, е невъзможно да се предвиди, какво точно ще се случи и как ще реагират насекомите на климатичните промени.

А Клинк казва, че по принцип сухоземните животни също успяват да се адаптират, като някои се справят по-добре от други, но тяхната мобилност е много по-ограничена, отколкото на насекомите. Но въпреки мобилността на насекомите, климатичните промени и човешката дейност стесняват параметрите им за адаптация – не всеки вид е способен да измине хиляди километри, в търсене на по-добри условия, когато се почувства неконфортно в настоящото си местообитание.

Дюшен заключава, че въпреки големите миграции и изчезването на някои видове, е малко вероятно напълното заличаване на насекомите в обширни региони от планетата. В дългосрочен план, обаче, това не е невъзможно. Насекомите не са изключение от глобалната еволюция на другите видове, между които сме и ние, и също ще изчезнат някой ден, подобно на приматите.

––––––––

* Mar Menor (исп.) – Почти затворен залив в Средиземно море, по крайбрежието на Регион Мурсия, Испания

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading