Как градовете се справят с климатичните промени?

Как градовете се справят с климатичните промени?

Устойчивост на градовете към глобалното затопляне – едно от предизвикателствата през 21 век

 430 

Организацията на обединените нации (ООН) определя устойчивия град, като град, който „оценява, планира и действа, за да се подготви и реагира на природни и причинени от човека опасности, с цел защита и подобряване на живота на хората, осигуряване на климат за развитие и насърчаване на инвестиционната среда.“ Тези предизвикателства са още по-важни днес, не само поради неотдавнашното честване на Световния ден на градовете (31 октомври, 2019 г.), но и поради опустошенията от DANA (Изолирана депресия във високите нива)*.

Много градове по света вече възприемат мерки за устойчивост към промените, като Кито, Йоханесбург и Банкок. За Ню Орлиънс устойчивостта придобива особено значение, поради ситуирането му в рисков регион. Проектът „Устойчив Ню Орлиънс“ е в отговор на катастрофите от Katrina и Deepwater Horizon**, от които той трябваше, дълго и мъчително да се възстановява. А в бъдеще, поради местоположението си, със сигурност ще трябва да се справя и с други предизвикателства.

Влиянието на изменението на климата води до увеличаване на екстремните метеорологични ситуации. Страните от Средиземноморския басейн, които доскоро бяха по-защитени от процесите на глобалното затопляне, вече отчитат засилване на климатичните атаки.

Ако вземем предвид, че отдавна процентът на хората, живеещи в градовете, значително надвишава този, на селските райони и че до 2050 г. се очаква да достигне около 70%, се налага нуждата от спешно приемане на мерки, гарантиращи устойчивото развитие на градските райони, зададени от ООН до 2030 г.

„Устойчивостта на градовете е от обща полза и отговорност за всички граждани. Град, способен да се адаптира към кризисни ситуации, заплахи за околната среда или неизбежните климатични промени, е устойчив град с бъдеще“ – казва Пере Малграт (Pere Malgrat), директор на Градско отводняване и устойчивост към SUEZ Group, Испания.

ООН представя данни, че ако няма инвестиции за устойчивост на градовете до 2030 г., бедствията ще струват 300 милиарда евро годишно, в световен мащаб. И преките последствия от бездействието върху градското население, ще означава крайна бедност за 77 милиона души.

В Испания има няколко проекта, които се стремят да поставят на преден план устойчивостта на градовете. Най-успешният е Dinapsis – проект за устойчивост на гр. Бенидорм, а целта му е да подобри качеството на живот на хората, обитаващи и посещаващи региона на Аликанте, който периодически е изложен на природи стихии, като проливни дъждове и продължително засушаване.

Четете още
Имало ли е гора на Антарктида?

Този проект, ръководен от Hidraqua, дъщерно дружество на SUEZ Group, превърна Бенидорм в един от градовете с най-висок процент на хидро ефективност в света – 97% (91% е средна ефективност в световен мащаб). Управлението на интегралния воден цикъл се основава на три стълба: иновации, управление на водите в реално време и разработване на нови технологични решения.

Европейският проект H2020 RESCCUE (2016-2020) анализира влиянието на изменението на климата върху функционирането на градските обществени услуги като водоснабдяване, енергитика и телекомуникации. Барселона, Лисабон и Бристол са трите пилотни града на проекта. Целта е да се разработят модели и инструменти за устойчивост на градовете за настоящи и бъдещи климатични сценарии чрез мултисекторен подход.

––––––

* DANA (Изолирана депресия във високите нива) – система от ниско налягане в горните слоеве на атмосферата. Произходът на термина е от немската дума kaltlufttropfen, която означава „капка студен въздух“.

** Deepwater Horizon е утра-дълбоководна, динамично позиционирана и полупотопяема нефтена платформа. Създадена е през 2001 г. в Южна Корея от компанията Hyundai Heavy Industries и е собственост на „Transocean“. Отдадена е на British Petroleum (BP) с договор до септември 2013 г.. BP построява платформи в редица региони по света и една от тях, експлоатираща находището Macondo Prospect, на около 40 мили (64 км) югоизточно от брега на Луизиана, на 20 април 2010 г. експлоадира. Експлозията и последвалите пожари доведоха до потъването на платформата и причиниха смъртта на 11 работници, а 17 други бяха ранени. Експлозията предизвика пожар в нефтените кладенци и масивен нефтен разлив в Мексиканския залив, считан за най-голямото разливане на нефт в света и най-драматичното екологично бедствие в историята на САЩ.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading