Kакво е „тиха пневмония“ и защо затруднява диагностицирането на Covid-19

Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19

СЗО предупреждава от две години за страховитата „болест X“, а ние се оказахме неподготвени

 1,027 

Д-р Ричард Левитан (Richard Levitan), доктор в болницата Bellevue в Ню Йорк, открива нещо странно при пациентите, заразени с Covid-19. Много от болните, въпреки диагностицирана пневмония и оксигенация в кръвта, нямат проблеми с дишането, което е необичайно при тези симптоми.

Вестник The New York Times също съобщи за няколко случая на хоспитализирани по други причини пациенти, като злополуки или пробождащи наранявания, при които, след рентгеногра́фия, е установено, че имат увреждане на вътрешните органи от Covid-19.

Левитан споделя: „И това, което най-много изненадва е, че пациентите нямат никакви проблеми с дишането, въпреки че рентгенографията на гръдния кош показваше напреднала пневмония и кислород в кръвта под нормите. Как е възможно това?“

Коварната особеност

Лекарят забелязал, че Covid-19 има опасна особеност.

Ето неговото мненние: „Започваме да предполагаме, че пневмонията при Covid-19, първоначално причинява понижаване нивото на кислород в кръвта, без да придизвиква проблеми с дишането, което наричаме „тиха хипоксия. В интензивното отделение, критично болните пациенти се интубират по различни причини. В моя 30-годишен опит, по-голямата част от пациентите, нуждаещи се от спешна интубация, са с остра психична депресия и нарушен респираторен процес. Мнозина от тях са в безсъзнание или използват последните си останали сили, за да дишат. При пневмонията от Covid-19 е различно. Повечето от пациентите, които лекуваме, имат много ниско ниво на кислород в кръвта, който практически е несъвместим с факта, че са живи, а те разговарят по мобилните си телефони. Въпреки категорично поставената диагноза, не изглеждат на хора, болни от пневмония, поне не и от онази, която познаваме.“

Комбинация, която се среща изключително рядко

Д-р Клариса Мело (Clarisse Melo) има подобни наблюдения при пациенти с Covid-19 в частна болница в Рио де Жанейро.

„Мнозина имат много ниска кислородна наситеност на кръвта, но говорят със семейството си по телефона и си разказват вицове. Започват да се ядосват, когато ги подканвам, да се прибират в отделението, за да им включат кислород. В много случаи се налага да им извадя изследванията, за да разберат сериозността на състоянието си. С всички колеги сме единодушни, че липсата на задух при болни от пневмония, е изключитено рядко срещано явление. И още нещо: пациентите дотолкова се чувстват в кондиция, че едва в последния момент, когато вече пневмонията е в напреднала фаза и имат признаци на респираторна недостатъчност, търсят медицинска помощ. Това е показателно за скрития характер на болестта. СЗО предупреждава от две години за страховитата „болест X“, а ние се оказахме неподготвени.“ – казва Мело

В търсене на отговори

Лучано Гатинони (Luciano Gattinoni), анестезиолог в Университета в Гьотинген, Германия, е провел тестове върху пациенти с Covid-19, които правят хипотезата за „тиха хипоксия“ много вероятна. 50% от 150 пациенти в изследването са били с ниска оксигенация в кръвта, но белите им дробове са имали почти нормално ниво на съответствие, наричащо се „способност за разширяване“.

„Тази комбинация почти никога не се наблюдава при остър респираторен синдром“ – казва Гатинони.

Пауло Тешейра (Paulo Teixeira), професор от Федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, Бразилия, също споделя мнението на колегите си: „Повечето заразени пациенти се оправят до две-три седмици, но някои се влошават, което не би се случило, ако нямаха „тиха пневмония“.“

Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19
Учените се опитват да разгадаят тайната на „тихата пневмония“

Защо се случва това?

Ричард Левитан пише в статията си, че лекарите и учените едва сега започват да разбират причините за „тихата пневмония“.

Възможно обяснение, според него е, че коронавирусът атакува белодробните клетки, които произвеждат сърфактанти, вещества, съдействащи на алвеолите да останат отворени между вдишванията и които са от съществено значение за нормалното функциониране на белия дроб, но първоначално дробовете остават еластични, което означава, че пациентът може да освободи въглеродния двуокис и не изпитва респираторни нарушения. Болните се опитват да компенсират ниската оксигенация в кръвта, с по-често и по-дълбоко вдишване и издишване, без да осъзнават, че го правят. Това допълнително уврежда дробовете и е възможно да доведе до остра дихателна недостатъчност и фатален край. Бързият прогрес, от „тиха хипоксия“ до остра респираторна недостатъчност, обяснява случаите на пациенти с Covid-19, които умират внезапно, с проблеми с дишането в последния момент.

Четете още
Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

Жак Щайнбок (Jaques Sztajnbok), лекар в интензивното отделение на Инфекциозния институт Emílio Ribas, Рио де Женейро, Бразилия, е на мнение обаче, че „тихата хипоксия“ не е уникална за на Covid-19.

„Не е нещо ново, наблюдава се при пациенти и с други заболявания. Всеки отделен човек има специфична толерантност към ниската оксигенация в кръвта, в съответствие с физиологичните характеристики на организма. Някои некропсии при хора, починали от коронавирус, показват, че е налична тромбоза в белодробните кръвоносни съдове, причинена от занижена оксигенация в кръвта, без да е налична респираторна недостатъчност. За да работи белия дроб, е необходимо да диша, но също така, кръвта трябва да достига до алвеолите, за да обменя газове. Белият дроб може да функционира добре, но ако кръвта не стигне до алвиолите, обмяната се нарушава.“ – казва Щайнбок.

Според нови изследвания, пациентите с Covid-19 имат високи нива на вещество, известно като D-dimer, което се произвежда от организма, опитвайки се да разгради съсиреците.

„Коронавирусът провокира множество тромбози. Това налага при терапията срещу Covid-19 да използваме антикоагуланти, тъй като според познатите изследвания, те стабилизират оксигенацията на пациентите.“ – казва Тешейра.

Ранна диагностика

Ричард Левитан призовава в статията си използването на оксиметри за ранната диагностика на пневмония, причинена от Covid-19, преди още да са са появили респираторни проблеми. Това устройство представлява малка щипка, която се прикрепя към пръста на ръката и измерва насищането на кръвта с кислород. Оксиметрите са лесни за използване и изключително надеждни.

Лекарят препоръчва, всеки човек, който се съмнява за симптоми на зараза с Covid-19, паралелно с медицинския мониторинг, да използва това устройство, което ще предотврати много критични състояния, последващи от интубиране.

Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19
Препоръчваните от Ричард Левитан оксиметри за ранната диагностика на пневмония, причинена от Covid-19

„По-широкото използване на оксиметъра би било идеално, – казва Щайнбок – но е невъзможно да се приложи на практика. Една от причините е цената на устройството – между 40 и 50 долара в онлайн магазините. Ако имате проблеми с дишането, постоянно повишен пулс или се чувствате уморени от дейности, които обикновено не биха ви уморили, не си закачайте на пръста оксиметър, а отидете в болница. „Тихата хипоксия“ трябва да се проучи по-внимателно, без това да причинява паника. Защото съществува вероятността спешните отделения да се напълнят с ъс здрави хора. И в последствие, когато се окаже, че това са били само напразни опасения, да се върнат у дома наистина заразени с коронавирус. А в същия момент, пациенти, наистина нуждаещи се от медицински грижи, няма да могат да ги получат.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading