Невъзможно е да бъдем здрави, ако живеем на болна планета

Невъзможно да бъдем здрави, ако живеем на болна планета

Проектът Homeward Bound обединява учени от цял свят за борба с климатичните промени. Разговаряхме с един от участниците в него за кризата в околната среда и връзката ѝ с настоящата пандемия.

 496 

Два въпроса на Виктория Гонзалес към Зайда Ортега

Зайда Ортега (Zaida Ortega) е биолог и участничка в проекта Homeward Bound, около който са обединени над 1000 учени от цял свят, работещи за еманципация между половете и устойчивостта на планетата. Разговаряме с нея за пандемията от коронавируса, очакваните последствия от глобалното затопляне и решенията, които ни предстоят.

Въпрос: Какво мислите за настоящата пандемия?

Отговор: Смятам, че по време на кризи най-интелигентното решение е, да имаме широка перспектива на мисленето, задълбаващо в същината на проблемите, за да могат да се разрешат сегашните и предотвратят бъдещи естремни състояния на обществото. Коронавирусната пандемия е поредното доказателство за глобалната здравна криза на планетата, която е основният генератор на всички кризи, пред които сме изправени: изменението на климата, замърсяването с пластмаси, загуба на биоразнообразие… Наскоро беше публикувано проучване, според което същите процеси, които ускоряват изчезването на видовете, са причина за предаването на вирусите от животни към хора. Вече е доказано, че нови патогени ще се проявяват все по-често и по-екстремно, като 60% от тях са в резултат от връзката ни с животните. Една трета се предават на човека чрез консумация на месо от домашни животни, а другите две трети – чрез комуникацията ни с диви животни. Тази комуникация е проява на уродливата нагласа на човешкото его – навлизането ни в дивата природа, за да заграбим все повече пространство и територии, без да си даваме сметка, че по този начин разрушаваме една глобална система от сложни взаимозависимости, еволюирала милиони години. Трябва да променим начина си на мислене за дивата природа.

Въпрос: Принудителното спиране на мотора на оществото ни и несигурността, породена от разпространението на новия вирус, ни карат да се замислим за бъдещето: какъв ще бъде светът след COVID-19?

Отговор: Време е да проумеем, че за да се погрижим за себе, първо трябва да се погрижим за планетата, защото първокризата, от която възникват всички останали миникризи, е влошеното здраве на планетата. Когато успеем да се възстановим от тази ужасяваща хуманитарна катастрофа, ще дойде ред да се възстановяваме от икономическата рецесия. Имаме два варианта. Единият е да продължаваме да генерираме все повече вредни емисии и парникови газове. Резултатът ще е поредица от други кризи, за които даже не сме си и представяли: глобално засушаване, масови миграции, глад, престъпност, нови болести. Важно е да се знае, че това ще се случи не след сто или двеста годи, а след не повече от десет. Според единодушното мнение на хората, запознати с глобалното затопляне, следващото десетилетие ще е решаващо – не само за нашето бъдеще, но и за бъдещето на цялата планетата. Ако през идните десет години, не се предприеме нищо, после вече ще е късно. Вторият вариант е „зеленият изход“ – рестартиране на икономиките след краха на здравеопазването. Трябва да се заложи на икономическа стабилизация, чрез увеличаване на източниците за възобновяема енергия, възстановяването на влошени и унищожени екосистеми, в резултат на човешката дейност, грижа за незасегнатите природни ресурси, нов начин на хранене… Според повечето експерти, това би било най-интелигентното решение за излизане от кризата. Отдавна се предупреждаваше, че 2020 г. е важна година, в която трябва да се вземат много и трудни решения за бъдещето. Covid-19 ни изпревари, но ние ще намерим начин да се справим. По важното е, какво ще се случи след това. Ако продължаваме да мислим в познатите параметри, ще дойде друг Covid. Следващото десетилетие е най-важното, по отношение на изменението на климата, а той е господар на всички вируси. Невъзможно е хората да са здрави, ако планетата е болна. Ние сме само един вид, от всички останали на тази Земя. Досега винаги сме се грижили само за себе си, но е време да се погрижим и за останалите.

Четете още
Надвисналата опасност над Антарктида

Зайда Ортега (Zaida Ortega) е родена и израстнала в малкото градче Сото де Серато в Паленсия, Испания. Завършва Университета в Саламанка, специалност биология. За да защити докторската си степен, предприема експедиции до най–отдалечените и диви райони на Иберийския полуостров, изследвайки терморегулацията на застрашени от изчезване гущери.

След като завършва доктората си, се мести да живее и работи в Кампо Гранде, Мато Гросо до Сул (Бразилия). Ортега е една от жените учени, които ще учавстват в експедиция до Антарктида по проекта Homeward Bound. Работи за повишаване на представителството на жените в научните практики. И не случайно е избрана да представлява жените учени в един толкова важен проект за изменението на климата и бъдещето на планетата.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading