Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

Правителството на Борис Джонсън отпусна над 40 милиона евро за разработване на ваксина срещу Covid-19

 517 

Университетската болница в Саутхемптън (Обединеното кралство) ще започне този четвъртък първите тестове върху хора на коронавирусна ваксина. Научното ѝ име е ChAdOx1 nCoV-19 и е разработена от два екипа от Jenner Institute към Oxford University и Oxford Vaccine Group, които започнаха работа по ваксината през януари. Светкавичното развитие на пандемията ускори процесите, чиито фази обикновено продължават много по-дълго, понякога няколко години. Правителството на Борис Джонсън заяви, че ще подкрепи финансово, без ограничения, два проекта – на Oxford и на Imperial College – . Проучванията на учените от Imperial College започнаха през февруари с тестване на ваксина върху животни, като се очаква през юни да стартират тестове и върху хора.

„И двата проекта са много обещаващи и напредват бързо. Вече казах на учените, които ги ръководят, че ще направим всичко по силите си, за да ги подкрепим“ – обяви здравният министър Мат Ханкок (Matt Hancock). Британското правителство вече пое ангажимент за финансиране с повече от четиридесет милиона евро за двата проекта (22 милиона за Oxford и повече от 25 милиона за Imperial College). В момента, в световен мащаб, има над 115 проекта за ваксини, като няколко от тях вече провеждат тестове върху хора.

„В случай, че не възникнат непредвидени пречки и тестовете са успешни, не би било възможно да се започне производство на ваксината, поне до есента на следващата година. Това, от което се нуждаем най-много, за да ускорим процеса на едно бъдещо производство, е финансиране от правителството. Понастоящем няма производствени практики, които да са в състояние да произведат огромното количество дози, които ще бъдат необходими“ – заяви Сара Гилбърт (Sara Gilbert), професор по ваксинации в Jenner Institute .

Ваксината на Jenner Institute ще се тества върху 510 доброволци на възраст между 18 и 55 години. Прототипът ѝ е комбинация между отслабена версия на вируса, причиняващ обикновената настинка при шимпанзетата (генетично модифицирана, за да се предотврати възпроизвеждането ѝ в човешкия организъм) и гени на коронавирусни протеини (протеините, обвиващи молекулата на Covid-19, под форма на корона и които са определящи за инфекциозната потенция на патогена).

Четете още
Преди да дойде ваксината

„Ваксината има за цел да обърне срещу вируса най-мощното си оръжие, тези малки негови копия. Идеята е да се провокира организма да генерира антитела, които да се прикрепят към вирусните копия, стимулирайки имунната система да блокира и унищожи вируса“ – обяснява Саул Фауст (Saul Faust), директор на Клиничния изследователски екип към University of Southampton.

Ваксината срещу Covid-19 ще се инжектира в половината от доброволците. Другата половина от тях ще бъдат инокулирани с „контролна“ ваксина срещу менингит и септицемия, за да може да се сравнят ефектите върху двете групи. Увереността на учените в ефективността на тестовете от първата фаза, доведе до ускоряване на работата по тази версия на ваксината и последващите фази могат да започнат веднага, след увеличаване на броя на доброволците.

„Дори ако една ваксина даде положителни тестове върху голям брой хора, ще е рано да се спекулира със степента на нейната ефективност. – казва д-р Охид Якуб (Ohid Yaqub), професор в Научно-изследователския отдел към University of Sussex Ако впоследствие се окаже, че ваксината е с ниска ефективност, здравните и политически последици от това за населението, ще са силно негативни. Мисля, че към момента, политическото внимание трябва да бъде съсредоточено върху функционирането и капацитета на обществената здравна система, както и върху управлението на социалните разходи за евентуално стъпаловидно удължаване на ограничителните мерки, докато не разполагаме с надеждна ваксина.“

Патрик Валънс (Patrick Vallance), главен научен съветник на правителството на Джонсън, каза: „Всички нови ваксини, които се разработват, са дългосрочни проекти. И с коронавирусната ваксина няма да е по-различно. Предизвикателствата, пред които сме изправени, са абсолютно същите и ще отнеме време.“

Въпреки това, изследователските екипи от Оксфорд обмислят възможността, Парламентът на Обединеното кралство да предприеме законодателни промени при извънредни ситуации, които биха позволили ваксината да се прилагана за групи от хора с повишен риск от зараза (като здравните работници), въпреки че не са завършени всички процедури, необходими за одобрението и употребата ѝ.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading