Прободен от африканско копие щъркел, разгадава мистерията на миграциите

Прободен от африканско копие щъркел, разгадава мистерията на миграциите

Доскоро беше загадка „изчезването“ на определени животни през определени годишни периоди

 903 

Една от най-интересните истории за животни, е историята за щъркела, със забито във врата му африканско копие, която е публикувана в Германия през 1822 г. с . Тази история разгадава миграционните процеси и е била от историческо значение за времето си, защото, колкото и странно да изглежда, дотогава не се е знаело със сигурност, защо определени животни, сякаш „изчезват без следа“ през определени периоди от годината.

Мистериите на миграциите

Миграциите са естествени за бозайници, птици, риби, насекоми, влечуги, земноводни или ракообразни – при всички основни групи животни има видове, които извършват ежегодни миграции. Някои изминават „скромни“ разстояния от няколкостотин километра, докато други предприемат колосални пътувания. Един от най-екстремните примери е миграцията на Арктическата рибарка, с дължина на тялото само 30 сантиметра, която изминава повече от 70 000 км. всяка година между двата полюса на Земята.

Прободен от африканско копие щъркел, разгадава мистерията на миграциите
Миграционният маршрут на Арктическата рибарка. Червените зони са местообитанието ѝ през лятото. А сините – през зимата. Визуализация: Андреас Трепте

Някои видове животни и птици „изчезват“ от обитаваните райони, в определени периоди от годината, което днес не ни озадачава, защото знаем, че те просто мигрират на други места, където условията за тях са по-благоприятни. Но това не винаги е било така. Освен това, до неотдавна, фактът, че животните са „изчезвали“ от дадена територия, беше загада, на която се даваха какви ли не екзотични обяснения.

Повече или по-малко щури идеи за миграциите

В интернет има няколко публикации, които потвърждават, че Аристотел е първият превъженик на идеята, че някои видове птици мигрират през зимата в търсене на по-благоприятен климат за презимуване.

Някои от неговите съвременници споделят доста мистични концепциии за годишните миграции: от предположението, че животни и птици „изчезват“, защото се скриват, за да прекарат студените месеци в зимен сън, подобно на мечките; до теорията, че се трансформират в други животни. Омир, например, в „Илиада“ твърди, че щъркелите пътуват на юг, до брегове на река Океан, където „са избиват с острите си клюнове пигмеите“. Интересното е, че в книгата си „История на животните“Аристотел, като че ли също подкрепя хипотезата за съществуваща война между щъркели и пигмеи: „[…] историята не е фантастика, защото в действителност има съревнование между птици и хора-джуджета, живеещи в пещери под земята.“

И все пак, теорията на Аристотел за климата, като причина за миграциите, надделява през следващите две хилядолетия. Което не означава, че през това време не са се появявали и други, не така приемливи теории. Например, през XVII век английският учен Чарлз Мортън (1627-1698) предполага, че щъркелите мигрират всяка година до Луната. И макар предложението му да се основава, както на библейски текстове, така и на тогавашни научни открития, в основата си, то следва логиката: „никой не знае къде се намират птиците през зимата, следователно те трябва да са извън Земята“.

Раненият щъркел, който промени всичко

Думата Pfeilstorch е специфичен немски термин, използван във връзка с щъркели, които се връщат от годишната си миграция в Африка с копие, забито в телата им. Не се е случвало често, но в началото на 19 век, на територията на Германия са открити 25 щъркела, с африканско копие в тялото. Както и други видове ранени птици.

Четете още
Амазония генерира все повече парникови емисии

Биологът Евели Сегура (Evely Segura) пише в книгата си „Адаптация или смърт“, че „първият от тези ранени щъркели е открит през 1822 г. в близост до германския град Клюц. Това беше птица, идваща от Африка и която летеше с 80 сантиметрово копие, забито във врата ѝ.“. Въодушевени от това шокиращо откритие, учените препарират ранения щъркелът, който все още е изложен в музея на Университета в Росток.

Прободен от африканско копие щъркел, разгадава мистерията на миграциите
Препарираният ранен щъркел, открит през 1822 г., изложен в музея в Росток. / Снимка: Zoologische Sammlung der Universität Rostock

Тази ранена птица, която е трябвало да измине 5000 километра със стърчащо от врата ѝ копие, прелетайки от Африка до Германия, е било първото доказателство, че птиците, които „изчезват“ в определени периоди на годината, просто предприемат пътувания до други места на планетата. Тоест, те нито спят зимен сън, като мечките, нито се трансформират в други животни, нито ходят на Луната…

Животните не мигрират само, за да преминат „от студено към по-топло място“. Дестинациите и сезоните за миграции зависят от много и различни фактори: температура, изобилие на ресурси, продължителността на деня, размножителен период и др..


Ползвана литература

Evelyn Segura, “Adaptarse o Morir”. Ediciones Paidós, 2019.
Thomas P. Harrison, “Birds in the moon“, 45, 4, pp. 323-330 (1954).

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading