Нови съмнения за съществуването на мистериозната Планета Девет

Нови съмнения за съществуването на мистериозната Планета Девет

Начинът, по който е изградена хипотезата за планета Девет, предполага, че е невъзможно тя да не съществува и единствения начин да се отхвърли нейната екзистенция, е да се претърси всеки квадратен сантиметър от небето и да не се намери

 950 

Екип от астрономи от University of Pennsylvania (Penn) поставя под въпрос съществуването на Планета Девет – предполагаемата девета планета в нашата Слънчева система, обикаляща около Слънцето, отвъд Нептун.

От 2014 г. насам, астрономите предлагат различни хопотези, обясняващи странното поведение на „трансептунови обекти“ – малки небесни тела, които обикалят около нашата звезда, отвъд Нептун. Учените смятат, че тяхно поведение се дължи на гравитационно привличане от огромна девета планета в Слънчевата система, с над пет пъти по-голяма маса от Земята.

Новото изследване, базиращо се на данни от проучване, проведено от обсерваторията Dark Energy Survey (DES) в Чили, се опитва да установи, дали азимутните асиметрии, характерни за транснептуновите обекти, могат да бъдат доказателство за гравитационни смущения от невидима супер Земя в далечна орбита.

Изводът е, че данните, получени от Dark Energy Survey, са в съответствие с азимутната изотропия и не предполагат хипотеза за девета планета. Според статия обаче, публикувана в arXiv: „ограниченото пространство и недостатъчният брой обекти в изследването на чилийската обсерватория, по никакъв начин не отхвърлят хипотезата за наличието на планета Девет“.

Педро Х. Бернардинели (Pedro H. Bernardinelli), ръководител на друго проучване, публикувано през март 2020 г, твърди, че са открили 139 обекти, които са прекалено малки, за да се считат за планети, но също така – не са нито комети, нито космически скали.

Четете още
Метеоритът Almahata Sitta е бил част от гигантски скитащ астероид

„Откриваме все повече от тези отдалечени обекти, което ни помага в нареждането на пъзела отвъд Нептун – казва Саманта Лоулър (Samantha Lawler), от University of Regina, Канада, пред New Scientist – Досегашните ни данни са недостатъчни, за да твърдим за съществуването на планета Девет, което обаче не означава, че нея я няма, а само че все още, може би, не сме я намерили. Начинът, по който е изградена хипотезата за планета Девет, предполага, че е невъзможно тя да не съществува и единствения начин да се отхвърли нейната екзистенция, е да се претърси всеки квадратен сантиметър от небето и да не се намери.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading