Преди да дойде ваксината

Преди да дойде ваксината

Без никакви достоверни доказателства, експериментално антивирусно лекарство превзема Уолстрийт

 392 

Електронната медия STAT публикува в четвъртък, че група от 19 пациенти, заразени с Covid-19, са реагирали положително на лечение с ремдезивир (remdesivir) – експериментално лекарство, разработено от Gilead Sciences (калифорнийска биотехнологична лаборатория, създадена през 1987 г.) и класифицирано, като антивирусен медикамент. По-информираните знаят, че преди около седмица от Националния център по биотехнологии вече съобщиха за това лекарство, в същата тази медия. Но новото съобщение е имало много по-голям ефект от предишното – в петък, само ден след като излиза новата публикация в STAT, цената на акциите на Gilead Sciences нарастнаха с 12% на Wall Street.

Всички чакаме коронавирусната ваксина и всички сме съгласни, че тя ще сложи край на пандемията. Над 50 лаборатории по света работят по създаването на новата ваксина, но дори и най-оптимистичните прогнози не фиксират срок, по-кратък от година или година и половина, за производство на ваксината в голям мащаб. Дори ако няма проблеми в процеса по създаването ѝ, предизвикателствата пред фармацефтичната индустрия за производство на ваксината в количества, задоволяващи всички нуждаещи се, ще са големи. Нещо друго: никоя световна икономика не може да издържи една година с парализирани производства, под натиск от масивна безработица – това ще е нова глобална икономичека рецесия, от каквато едва се измъкнахме, малко преди да ни връхлети пандемията. В този смисъл, има силни аргументи за разработване и тестване на антивирусни лекарства, които да облекчават и дори стопират заболяването, удържайки процеса на разпространение на инфекцията. И медикаментът ремдезивир на Gilead Sciences е сред най-обещаващите варианти.

Всички познават визуализацията за ДНК веригата – двойната спирала, наподобяваща две усукани, от опашката до главата, змии – която е в основата на живота на планетата. Ако хванем двойната спирала за краищата и я разпънем така,  че да се размотае, ще видим една обикновена стълба, в която двата вертикални стълба са монотонно повторение на основната структура, а стъпалата се състоят от базови двойки от буквите A, G, C и T, които изписват кода на живота ни. T е сдвоена с А, G е сдвоена с C.

Стъпалата са разделени едно от друго по вертикалата на стълбовете. Ако в някое от стъпалата се получи разкъсване, предходното или следащото стъпало може да възстанови нарушената верига в разкъсаното, използвайки принципа на сдвояването, възпроизвеждайки, по този начин, свое копие.

Четете още
Друг коронавирус по прилепите доказва, че Covid-19 не е създаден в лаборатория

Коронавирусът съхранява информацията си в подобна на ДНК-то верига, позната като ARN, която има почти същата структура, като разликата е, че разполага само един вертикален стълб, но в основата си е идентична с ДНК веригата. Медикаментът ремдезивир имитира една от буквите в ARN веригата, като така заключва вируса в собствения му геном и не му позволява да се размножава.

Gilead Sciences създаде лекарството за лечение на Ебола, при което не се получиха очакваните резултати, но всеки вирус е един различен и уникален свят. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че 36 от 53 тежки случая с короновирусна инфекция са дали подобрения, след терапия с ремдезивир. Резултатите от проучването все още са ненадежни, с малък брой изследвания и без контролна група за плацебо ефект. Но фондовите борси, както се вижда, живеят извън научните реалности.

Предложено


АктуалноВидео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading