Преди да дойде ваксината

Преди да дойде ваксината

Без никакви достоверни доказателства, експериментално антивирусно лекарство превзема Уолстрийт

 552 

Електронната медия STAT публикува в четвъртък, че група от 19 пациенти, заразени с Covid-19, са реагирали положително на лечение с ремдезивир (remdesivir) – експериментално лекарство, разработено от Gilead Sciences (калифорнийска биотехнологична лаборатория, създадена през 1987 г.) и класифицирано, като антивирусен медикамент. По-информираните знаят, че преди около седмица от Националния център по биотехнологии вече съобщиха за това лекарство, в същата тази медия. Но новото съобщение е имало много по-голям ефект от предишното – в петък, само ден след като излиза новата публикация в STAT, цената на акциите на Gilead Sciences нарастнаха с 12% на Wall Street.

Всички чакаме коронавирусната ваксина и всички сме съгласни, че тя ще сложи край на пандемията. Над 50 лаборатории по света работят по създаването на новата ваксина, но дори и най-оптимистичните прогнози не фиксират срок, по-кратък от година или година и половина, за производство на ваксината в голям мащаб. Дори ако няма проблеми в процеса по създаването ѝ, предизвикателствата пред фармацефтичната индустрия за производство на ваксината в количества, задоволяващи всички нуждаещи се, ще са големи. Нещо друго: никоя световна икономика не може да издържи една година с парализирани производства, под натиск от масивна безработица – това ще е нова глобална икономичека рецесия, от каквато едва се измъкнахме, малко преди да ни връхлети пандемията. В този смисъл, има силни аргументи за разработване и тестване на антивирусни лекарства, които да облекчават и дори стопират заболяването, удържайки процеса на разпространение на инфекцията. И медикаментът ремдезивир на Gilead Sciences е сред най-обещаващите варианти.

Всички познават визуализацията за ДНК веригата – двойната спирала, наподобяваща две усукани, от опашката до главата, змии – която е в основата на живота на планетата. Ако хванем двойната спирала за краищата и я разпънем така,  че да се размотае, ще видим една обикновена стълба, в която двата вертикални стълба са монотонно повторение на основната структура, а стъпалата се състоят от базови двойки от буквите A, G, C и T, които изписват кода на живота ни. T е сдвоена с А, G е сдвоена с C.

Стъпалата са разделени едно от друго по вертикалата на стълбовете. Ако в някое от стъпалата се получи разкъсване, предходното или следащото стъпало може да възстанови нарушената верига в разкъсаното, използвайки принципа на сдвояването, възпроизвеждайки, по този начин, свое копие.

Четете още
Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

Коронавирусът съхранява информацията си в подобна на ДНК-то верига, позната като ARN, която има почти същата структура, като разликата е, че разполага само един вертикален стълб, но в основата си е идентична с ДНК веригата. Медикаментът ремдезивир имитира една от буквите в ARN веригата, като така заключва вируса в собствения му геном и не му позволява да се размножава.

Gilead Sciences създаде лекарството за лечение на Ебола, при което не се получиха очакваните резултати, но всеки вирус е един различен и уникален свят. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че 36 от 53 тежки случая с короновирусна инфекция са дали подобрения, след терапия с ремдезивир. Резултатите от проучването все още са ненадежни, с малък брой изследвания и без контролна група за плацебо ефект. Но фондовите борси, както се вижда, живеят извън научните реалности.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading