Пожарът в Чернобил, от космоса

Пожарът в Чернобил, от космоса

От пожарите в района на бившата атомна електроцентрала в Чернобил (Украйна), се активира картографията, в случай на авария на орбиталния спътник Copernicus, познат още като „Очите на Европа“

 689 

За щастие, силните дъждове на 15 април потушиха по-голямата част от пожарите. Въпреки това украинските власти съобщиха, че все още има повече от 500 пожарникари, 124 пожарни коли и няколко хеликоптера, които продължават борбата с остатъците от пожара.

През 1986 г. атомната електроцентрала претърпя авария, която причини разпространението на радиоактивен дъжд в цяла Европа. Имаше опасения, че пожарите могат да достигнат до ядрения реактор и складираните радиоактивни отпадъци, както и риск от повишена радиация в атмосферата, поради пренасяне в нея на частици от изорелите замърсени гори и почва.

Пожарите около Чернобил са сезонно явление, но тази година са с повишен интензитет и обхват, поради сухотата на горския подлес след меката зима и бездъждовна пролет.

Орбиталните спътници са от ключово значение за наблюдение на уязвими региони, като този.

Четете още
Далечна екзопланета хвърля светлина върху хипотезата за мистериозната Планета Девет в Слънчевата система

Спътникът Copernicus (Коперник), който е част от програмата на ЕС за наблюдение и мониторинг на планетата, разполага със седем сателита, два от които (Sentinel-1 Sentinel-2) имат специалната задача, да наблюдават Земята. Оборудвани са с мултиспектърни сензори и предоставят изображения с висока пространствена и времева разделителна способност.

Пожарът в Чернобил, от космосаСателитната мисия на Copernicus се активира в помощ на управлението на извънредни ситуации, чрез доставяне на карти и изображения на засегнатата от пожарите зона, които да послужат на отговорните институции в борбата със стихията. Изображението вляво показва карта на пожарите в района, предоставена от Copernicus.

Услугата изпраща информация за аварийно реагиране при различни видове бедствия, включително метеорологични и геофизични заплахи, умишлени или случайни бедствия, хуманитарни катастрофи и др.

Анимацията, по-долу, използва изображения от Sentinel-2, за да визуализира ситуацията на 7 април (денят, преди пожарите) и на 12 април. Изображенията от 12 април показват последователно: пожарът и димът от него; а след това – опожареният район.

Пожарът в Чернобил, от космоса

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading