Създаден ли е коронавирусът в лаборатория?

Създаден ли е коронавирусът в лаборатория?

Науката се опитва да отговори на конспиративните теории

 603 

Доналд Тръмп лансира версията, която не подкрепи с доказателства, че новият патоген е създаден в някой китайски изследователски център, което вече се е случвало през 2004 г. Според Тръмп, коронавирусите изтичат от китайските лаборатории, поради занижена сигурност.

На 18 май 2004 г., Световната здравна организация изрази загриженост, след като двама учени от Пекинския национален институт по вирусология, бяха заразени от смъртоносно тежка форма на респираторен синдром (SARS – близка разновидност на сегашния Covid-19), който се появи през 2002 г. и отне живота на почти 800 души. През 2004 г., първият учен в Пекин, се заразява в края на март, но китайската държава прикрива заразата до 22 април. Тази предистория даде повод за теорията на Доналд Тръмп, че новият коронавирус има същия произход, както през 2004 г., но този път изтичането е от Института по вирусология в Ухан, където от години се провеждат изследвания с подобни вируси върху прилепи.

Генетикът от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ), Расмус Нилсен (Rasmus Nielsen), обяснява в свой пост в Twitter, какво означава думата „подобен“: „Тези вируси си приличат толкова, колкото е приликата между човека и прасето. Коронавирусът, наречен SARS-CoV-2 и вирусът по прилепите в Института по вирусология в Ухан, познат като RaTG13, нямат нищо общо. SARS-CoV-2 не е щам на RaTG13 и, ако от тази лаборатория е изпуснат вирус, то той не е SARS-CoV-2 или Covid-19.“

Австралийският вирусолог от University of Sydney, Едуард Холмс (Edward Holmes) е изследвал генома на новия коронавирус и издаде ръководството с инструкции за заразяване на човешките клетки. Поради нарастващата популярност на конспиративните теории в САЩ, на 17 март, екипът на Холмс публикува генетично проучване на вируса в списание Nature Medicine, където отбелязва: „Няма доказателства, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория в Ухан. Изследванията ни категорично доказват, че SARS-CoV-2 не е нито лабораторен проект, нито манипулация на съществуващ вирус. Техниките за генетично модифициране на вируси оставят следи. А при новия коронавирус, тези научни отпечатъци, не се откриват.“

Ши Дженгли (Shi Zhengli), която колегите й шеговито наричат ​​Батман, работи в Института по вирусология в Ухан. Тя е идентифицирала десетки вируси, подобни на SARS, в проби от кръв, слюнка и факалии от пещерни прилепи в Китай. На 30 декември 2019 г., Дженгли получава разпореждане за изследване на неизвестен вирус, който е причинил пневмония при двама души, хоспитализирани в Ухан. Тя сподели, преди месец, пред сп. Scientific American: „ Получих обаждане от шефа си, който ми каза да оставя всичко, с което се занимавам в момента и да се заема веднага с новия вирус. Много хора, по него време, си задаваха въпроса: ако това е коронавирус, дали не е изпуснат от моята лаборатория?“.

Създаден ли е коронавирусът в лаборатория?
Вирологът Ши Дженгли (в ляво), в Института по вирусология в Ухан, Китай.

В началото на пандемията в Ухан, Ши Дженгли вече е обвинена в китайските социални медии и от един от най-големите азиатски всекидневници, South China Morning Post, че е „майката на дявола“.

„Кълна се в живота си, че вирусът няма нищо общо с моята лабораторията“ – пише тя на 2 февруари в китайското приложение WeChat.

Този четвъртък, Fox News, американската новинарска телевизия, близка до Тръмп, реабелитира теорията, че отговорен за пандемията, може би, е учен от Института по вирусология в Ухан. Източниците, цитирани от Fox News, всички анонимни, твърдят, че това не е само теория, а разполагат и с доказателства. Самият Тръмп беше внимателен този четвъртък, казвайки, относно конспиративните хипотези: „Ще видим. Тази история, с Ухан, циркулира все повече и повече“. Във вторник, The Washington Post публикува статия, в която съобщи, че американското посолство в Пекин, през 2018 г. е докладвало за съмнения в нивата на сигурност в Института по вирусология в Ухан и че има опасност от възникване на огнище от, подобна на SARS, епидемия.

Четете още
Колко е часът, според Covid-19

Американският зоолог Питър Дашак (Peter Daszak) от години работи в сътрудничество с Ши Дженгли. Дашак председателства EcoHealth Alliance, международна организация, изследваща новопоявили се заболявания, които се предават от дивите животни върху хора. През октомври 2015 г., Дашек и Дженгли анализират кръв на 218 жители от четири града в китайската провинция Юнан (Yunnan), където има развита популация на пещерни прилепи. Шест човека от изследваните, само 3% от общия брой, са имали антитела срещу коронавируси, подобни на SARS. Според Дашак, теорията за изтичане на опасна инфекция от лабораторията в Ухан, е несъстоятелна.

В профила с в Twitter той пише: „Комуникациите между животински и човешки вируси се случват ежедневно. От изследванията ни в Юнан стана ясно, че само 3% от населението в Югоизточна Азия има антитела срещу коронавирус, предаден от прилеп. Това означава, че между един и седем милиона души са заплашени от коронавирусни инфекции, подобни на SARS. И е абсолютно нелогично да се мисли, че не това е причината за сегашната пандемия, а грешката на един човек. Не инцидент в лаборатория създаде вируса. Той винаги е съществувал в пещерите на Югоизточна Азия и комуникацията между местните жители и носителите му, – пещерните прилепи – е принесла заразата върху хората, а в последствие, от човек на човек, се е рзпространила светкавично. Комуникацията между хора и прилепи в Югоизточна Азия е стара традиция и се е случвала ежедневно, без да има последици от това. Вирусите обаче се променят във времето и, ако някои вируси по пещерните прилепи, са станали агресивни и с различен биологичен алгоритъм, при предаването им върху хората, могат да се окажат смъртоносни. Това, мисля, се е случило.“

Накрая, Дашак саркастично добавя: „През 2003 г., британският астрофизик Чандра Уайкрамасинг (Chandra Wickramasinghe), в списание The Lancet, предложи алтернативна теория за произхода на SARS: „Може да идва от космоса“.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading