NASA ще строи радиотелескоп, с диаметър един километър, в кратер на Луната

NASA ще строи радиотелескоп с диаметър един километър, в кратер на Луната

Голям вълнов радиотелескоп на затъмнената страна на Луната, има огромни предимства, в сравнение с наземните телескопи или онези, в земна орбита

 489 

NASA финансира изграждане на нов радиотелескоп, с диаметър един километър, в лунен кратер, намиращ се в затъмнената част на Луната. Телескопът се нарича LCRT (Радиотелескоп Лунен кратер) и местоположението му го прави недостъпен за грешки от човешка намеса.

Според Саптарши Бандиопадхей (Saptarshi Bandyopadhyay), автор на проекта и специалист по роботика в Лабораторията за реактивни двигатели на NASA, „голям вълнов радиотелескоп на затъмнената страна на Луната, има огромни предимства, в сравнение с наземните телескопи или онези, в земна орбита“.

От NASA са на мнение, че такъв телескоп може да наблюдава вълните, отразени от йоносферата на Земята, с дължини, надвишаващи 10 метра и които са сравнително непознати.

Четете още
Открита е галактика-близнак на Млечния път в ранния стадий на Вселената

Освен това, лунната повърхност действа като щит, изолиращ телескопа от радиосмущения и шум от земни източници, йоносферата, спътниците в земна орбита и радиошум от Слънцето.

Проектът на Бандиопадхей и колегите му представлява: в лунен кратер, с диаметър от 3 до 5 километра, разположен в затъмнената част на Луната, с помощта на специално конструирани роботи, да се инсталира метална решетка, с диаметър 1 километър, с такива съотношения между ширина и височина, че да образува сферичен рефлектор.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading