Открити са шест нови щама на коронавируси по прилепите

Открити са шест нови щама на коронавируси по прилепите

Много от коронавирусите може да не представляват риск за хората, но е задължително да идентифицираме тези заболявания при животните, за да сме в състояние за анализ на потенциалната зараза

 601 

Изследователи от Световната здравна програма към Smithsonian Institute са открили шест нови щама на коронавируси по прилепи в Мианмар (Бирма), но е установено, че тези вирусни щамове са разпространени по целия свят.

Според авторите, новооткритите коронавируси не са задължително придизвикващи тежки респираторни проблеми, както е при SARS CoV-1, MERS, SARS-CoV-2 или COVID-19.

Резултатите, публикувани в PLOS ONE, ще спомогнат за изясняването на многообразието от коронавируси по прилепите.

„Вирусните пандемии ни напомнят колко тясно е свързано здравето на човека със здравето на дивата природа и околната среда. – казва Марк Валитуто, един от авторите в проучването – По цял свят хората все по-често взаимодействат с дивата природа, така че колкото повече си изясняваме вирусите при животните, – мутации, разпространяване и др. – толкова по-ефикасно ще редуцираме  пандемичния им потенциал.“

Изследователите откриха новите вируси, докато провеждаха биомониторинг на животни и хора, като част от проекта PREDICT. Инициативата, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID), е програма за откриване и мониторинг на патогени, които имат потенциала, да се предават от животни на хора. Екипът на PREDICT в Мианмар е съставен от учени от Smithsonian Institution, University of California, Davis, Мианмарско министерство на земеделието, животновъдството и напояването, Мианмарско министерство на здравеопазването и спорта и Мианмарското министерство на природните ресурси и опазването на околната среда.

Екипът фокусира изследванията си върху райони в Мианмар, в които хората са по-близко до околната среда и с увеличена комуникация с дивата природа. От май 2016 г. до август 2018 г. те са анализирали над 750 проби от слюнка и фекалии на прилепи в тези райони. И според експертите, прилепите са носители на хиляди коронавирусни щамове, повечето от които все още не са открити.

Четете още
Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19

Изследователите са тествали и сравнявали новите пробите с вече познати коронавируси, като така са идентифицирали, за пръв път, шест нови щама. Екипът откри и коронавирус, който беше познат в други райони на Югоизточна Азия, но не и в Мианмар.

Коронавирусите са причинители на много и широко разпространими заболявания при хората. Новооткритите коронавируси не са тясно свързани със SARS CoV-1, MERS или SARS-CoV-2. Необходими са бъдещи проучвания за оценка на потенциала им за заразяване.

Авторите твърдят, че тези открития са ключови за контрола на зоонозните заболявания (заболявания, предаващи се от животни на хора). Резултатите ще стимулират по-ефикасно бъдещо наблюдение на популациите от прилепи, за по-бързо откриване на потенциални вирусни заплахи за общественото здраве.

„Много от коронавирусите може да не представляват риск за хората, но е задължително да идентифицираме тези заболявания при животните, за да сме в състояние за анализ на потенциалната зараза. – казва Сюзън Мъри, директор на Световната здравна програма към Smithsonian Institute и съавтор на изследването – Внимателните наблюдения, изследвания и анализи са най-добрите инструменти, с които разполагаме, за превантивни мерки срещу пандемиите.“

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading