Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий

Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий

Космическата совалка BepiColombo, се оттласна от гравитацията на Земята и се отправи по дългия си път към Мркурии, във вътрешността на Слънчевата система

 731 

BepiColombo, космическата совалка на европейската и японските космически агенции (ESA и JAXA), е на мисия до Меркурий, пътуване, което ще отнеме седем години и два месеца. Миналия петък сондата се приближи до Земята, за да се оттласне от нейната гравитация и да продължи по пътя си към вътрешността на Слънчевата система, оставяки ни ефектни кадри и снимки на нашата планета, направени от около 12 700 километра разстояние.

Европейската космическа агенция (ESA) се възползва от приближаването на сондата, за да калибрират инструментите ѝ, въпреки че пандемията от COVID-19 принуди част от операторите да работят от домовете си.

Това е само първата от деветте гравитационни маневри за генериране на нужната тяга, която да доближи BepiColombo до Меркурий. Космическата совалка ще използва гравитацията, като космически двигател, приближавайки се веднъж до Земята, два пъти до Венера и шест пъти до Меркурий. След което ще влезе в орбитата на Меркурий на 5 декември 2025 г. и ще започне научните си наблюдения през март 2026 г., които се очква да продължат от 1 до 2 години.

Мисия Меркурий

BepiColombo е най-сложният космически кораб на ESA досега и има важната задача да стане третата сонда за посещение и научни изследвания на най-близката до Слънцето планета. Учените смятат, че тази мисия, след анализиз на повърхността, магнитното поле и атмосферата, може да предостави данни за произхода и еволюцията на Меркурий.

BepiColombo ще има и важните мисии, да потвърди съществуването на лед по горещата планета, да обясни свиването на ядрото ѝ и защо магнитното ѝ поле е на 400 километра от центъра. От ESA са уверени, че опознаването на планета, отстояща толкова близка до нашата звезда, ще разкрие нови данни за еволюцията на самата Слънчева система.

Четете още
Lactоmeda: бъдещето на човечеството
Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий
Кадри на Земята от совалката BepiColombo. Камера 2, 10 Април 2020 г. (ESA)

Две совалки в една

BepiColombo е съставен от две совалки, обединени в една. Състои се от един космически кораб, проектиран от ESA, наречен „Mercury Planetary Orbiter“ (MPO) и втори, проектирана от JAXA, наречен „Magnetospheric Mercury Orbiter“ (MMO).

MPO е оборудван с 11 инструмента и тежи колкото средноголям автомобил и ще картографира повърхността на Меркурий, ще направи изображения с висока разделителна способност, ще анализира състава на почвата (засега неизвестен) и ще изследва магнитното поле.

MMO тежи само 255 килограма и е оборудван с 4 научни инструмента. Има на осмоъгълна форма и е покрит с огледала. Неговата задача е да проучи магнитното поле, наличието на прахови частици и естеството на атмосферата на Меркурий.

Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий
Кадри на Земята от совалката BepiColombo. Камера 3, 9 Април 2020 г. (ESA)

В центъра на ада

Мисията е много сложна, тъй като корабът ще влезе в регион, постоянно опустошаван от слънчевия вятър, което обяснява защо корабът е тежко брониран и работата му ще продължи само една или две години.

Тази мисия е първото междупланетно пътуване за ESA, при което се използват йонни двигатели. Това е технология, възползваща се от енергията, уловена от слънчеви панели, за набявяне на електрони от ксенона, които се складират се в резервоар, от където, след това, се генерира енергия за задвижване.

Близостта до огромната маса на Слънцето принуждава учените да изберат индиректна траектория. Въпреки че, ако летеше директно към Меркурии, BepiColombo щеше да се доближи само за пет месеца, но високата ѝ скорост, би попречила да се задържи в орбита. Поради тази причина, совалката предприема заобиколен маршрут, използвайки гравитацията на други планети, за ускорение и забавяне, като така ще измине около 9 000 милиона километра.

Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий
Поредица от маневри, които е извършила совалката BepiColombo на 9, 10 и 11 април 2020 г. (ESA)

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading