Инсталираха Mars Helicopter под „корема“ на Rover Perseverance

Инсталираха Mars Helicopter под „корема“ на Rover Perseverance

Програмата на NASA за лунно проучване, наречена Artemis, е проект за установяване на постоянно човешко присъствие на и около Луната до 2028 г.

 347 

Мисията

Остават 14 седмици, преди Rover Perseverance на NASA  да се отправи към Марс. и подготовката за мисията усилено продължава в Kennedy Space Center във Флорида. Миналата седмица екипът завърши успешно тестовете по спускане, наречено „въздушен кран“ и инсталира под „корема“ на модула, космическия хеликоптер Mars Helicopter, който ще е първият летателен апарат в историята, с контролиран полет на друга планета.

През изминалия уикенд, четирите резервоара за гориво на модула, бяха заредени с 401 кг. монопропелант хидразин и готиви за етапа на спускане. Когато на 18 февруари 2021 г., корабът навлезе в атмосферата на Марс, витлата на двигателите му ще поддържат високо налягане, осигуряващо приблизителна скорост от 80 м/с, но когато Rover Perseverance се спусне на 2200 м. височина от планетата, скоростта трябва рязко да се редуцира до 0,75 м/с, за да може да осъществи плавно спускане до 20 м..

Поддържайки тази скорост на спускане и достигайки 20 м. от повърхността на Марс, модулът ще премине към маневрата „въздушен кран“ – увисване на полиетиленови въжета, за нулиране на скоростта и спускане на 7,6 м.. Когато Rover Perseverance, кацне в Jezero Crater, свързващите кабели ще бъдат прерязани.

„Последните сто дни, преди всяко изстрелване на мисия до Марс, са най-важният етап от подготовката – заявява Дейвид Груел (David Gruel), мениджър по проектиране, тестване и стартиране на мисията „Mars 2020“ на JPLКонтролирането на етапа на спускане е най-трудният момент от мисията, затова ще продължаваме да тестваме и оценяваме характеристиките на спускането, до деня на излитане.“

Хеликоптерът

След като етапът на спускане завърши и Rover Perseverance е вече на повърхността на Червената планета, ще се задейства следващия етап – активирането на Mars Helicopter.

Четете още
Роботи-астронавти: пътуването на Федор

Хеликоптерът, който тежи само 1,8 килограма и има размах на витлата, с диаметър 1,2 метра, е разположен под „корема“ на модула. На 6 април, техници и инженери инсталираха и свързаха хеликоптера с кораба-носител. След като тестовете потвърдиха, че комуникацията между двата елемента е надеждна, осъществиха и захранването на хеликоптера от енергийните системи на модула.

Инсталираха Mars Helicopter под „корема“ на Rover Perseverance
Снимка на Rover Perseverance. Mars Helicopter, инсталиран под „корема“ на модула, се вижда на снимката – долу, в центъра. Снимка: NASA/JPL-Caltech

Преди да полети над  Jezero Crater, хеликоптерът ще се занхранва от енергийните мощности на модула. Впоследствие, той ще генерира собствена задвижваща енергия, чрез слънчев панел, разположен върху витлата му.

Хеликоптерът ще остане капсулован в Rover Perseverance до началото на мисията и ще бъде активиран, когато модулът-носител достигне 100 м. височина от Марс. След кацането, чрез системите за контрол, хеликоптерът ще бъде изведен от модула, в атмосферата на планетата, където ще осъществява проучвателни полети в продължение на 30 дни.

Rover Perseverance е научен робот, който тежи 1025 килограма и ще търси доказателства за микробната еволюция в атмосферата, ще анализира климата и геологията на Марс. Кацането на 18 февруари 2021 г. в Jezero Crater на Червената планета, ще е една от ключовите мисии на NASA, разкриваща нови хоризонти пред космическото инженерство, за проучване на нови територии от Слънчевата система.

Мисията Mars 2020“ е част от по-мащабна програма, включвща и полети до Луната, като етапи от подготовката за изпращане отново на астронавти на Луната до 2024 г.. Програмата на NASA за лунно проучване, наречена Artemis, е проект за установяване на постоянно човешко присъствие на и около Луната до 2028 г.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading