Учените разработват орални медикаменти срещу коронавируса

Учените разработват орални медикаменти срещу коронавируса

Докато се разработи ваксина или лекарство, годни за противодействие на инфекцията, най-важното е да опазим здравето си, като останем вкъщи

 586 

Учени от три престижни медицински центъра в Съединените щати (Emory University, University of North Carolina, Vanderbilt University Medical Center (VUMC), са разработили орален медикамент с обещаващи резултати в борбата срещу Covid-19 и още преди края на пролетта се надяват да получат резултати от клинични тестове върху инфектирани пациенти.

„Лекарството е EIDD-2801, с което имаме много обнадеждаващи резултати“ – казва Карлос дел Рио, професор по медицина и обществено здраве в Emory University, Джорджия, САЩ.

След тестове върху гризачи, EIDD-2801 дава индикации, че намалява увреждането на белите дробове, причинено от коронавируса, като е важно да се отбележи, че може се приема орално.

Дел Рио обяснява, че проектът сега „навлиза във фазата на изследванията върху хора“ и че се очаква клиничните проучвания да дадат резултати до края на пролетта, така че, може да отнеме известно време, докато се превърне в опция за лечение на коронавируса.

Четете още
Болестта денга създава имунитет срещу Covid-19

 

„Това ново лекарство има не само потенциал за лечение на пациенти с Covid-19, но също така показва ефективност за лечение и на други вирусни инфекции“ – споделя Ралф С. Барич, професор от University of North Carolina и един от участниците в екипа, разработил EIDD-2801.

Сред лекарствата, използвани за лечение на други заболявания и които може да са вариант за борба с коронавируса, най-голямото внимание заслужава, според Дел Рио, лекарството, разработеното за лечение на Ебола и което вече се тества при пациенти с Covid-19.

„Очакваме с нетърпение да научим какви ще са резултатите от тестовете с медикамента ремдезивир (remdesivir). Клиничните тестове отнемат известно време и ще трябва да изчакаме този технологичен период“ – казва Дел Рио.

Неговата препоръка е, докато се разработи ваксина или лекарство, годни за противодействие на инфекцията, най-важното е да опазим здравето си, като останем вкъщи.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading