Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Докато не разполагаме с ефективна ваксина, единствента ни защита против коронавируса, е собствената ни имунна система 

 377 

Ефектът, който коронавирусa може да окаже на организма, зависи, до голяма степен, от реакцията на защитните ни сили. За да поддържате имунната си система в кондиция, е от съществено значение да спазвате здравословна диета, да спите и да почивате правилно и достатъчно, да избягвате стресови ситуации, прекомерна консумацията на алкохол тютюнопушене и други токсични вещества.

Имунната ни система е сложна система, образувана от мрежа от клетки, органи и тъкани, които работят съвместно, когато паразити, вируси или бактерии се опитват да проникнат в организма. Имунната система е неделима част от всички наши органи, кръвта и лимфните възли.

„Имунните клетки се образуват в костният мозък , след което се концентрират и групират предимно в лимфните възли, сливиците, далака и тимусната жлеза (в тимусната жлеза е идентифицирана най-голяма концентрация на вирусни клетки от Covid-19). По-равномерно разпределение на имунните клетки се наблюдава по кожата, лигавиците, белите дробове и храносмилателната система. Поради тази причина, тези елементи от организма ни са най-податливи на инфекции“ – казва за BBC д-р Силвия Бучиарели, специалист в Клиничната болница в Барселона и координатор към ONG PINEAS (Интегрирана програма по имунология и автоимунни заболявания).

„Притокът на кръв към заразената зона е причината, поради която, засегната от вируса зона, се зачервява. Имунните клетки и някои молекули на протеина и цитокина излизат от кръвоносните съдове, опитвайки се да спрат инфекцията“ – споделя Бучиарели.

От друга страна, организмът генерира адаптивен отговор, произвеждайки антитела, които да се противопоставят на заразени микроорганизми или клетки.

Четете още
Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

Реакцията на имунната ни система обикновено се проявява в рамките от четири до седем дни. Бучиарели обяснява, че освен този имунен отговор, известен като вроден, проявява се и друг вид имунна защита, известен като адаптивен, при който имунната система използва набор от защити, архивирани в паметта ѝ, от опита с предходни инфекции.

Това означава, че на теория, ако човек е инфектиран, той е имунизиран за известно време, което, в случая с коронавируса, не е потвърдено, понеже вирусът е нов и още неизследван достатъчно. И двата имунни отговора работят в екип: вродената защита първа реагира и трасира пътя до инфекцията, което стимулира адаптивната защита и тя поема по същото трасе.

„Имунният отговор срещу вируси има две основни цели: едната е, да се опита да неутрализира вирусната инфекция, пречейки ѝ да проникне в клетките; и другата – ако вирусът вече е успял да пробие клетъчната мембрана и е вътре в клетката, да унищожи тази заразена клетка, чрез механизъм, известен като апоптоза (програмирана клетъчна смърт)“ – заключава Бучиарели.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading