Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Докато не разполагаме с ефективна ваксина, единствента ни защита против коронавируса, е собствената ни имунна система 

 432 

Ефектът, който коронавирусa може да окаже на организма, зависи, до голяма степен, от реакцията на защитните ни сили. За да поддържате имунната си система в кондиция, е от съществено значение да спазвате здравословна диета, да спите и да почивате правилно и достатъчно, да избягвате стресови ситуации, прекомерна консумацията на алкохол тютюнопушене и други токсични вещества.

Имунната ни система е сложна система, образувана от мрежа от клетки, органи и тъкани, които работят съвместно, когато паразити, вируси или бактерии се опитват да проникнат в организма. Имунната система е неделима част от всички наши органи, кръвта и лимфните възли.

„Имунните клетки се образуват в костният мозък , след което се концентрират и групират предимно в лимфните възли, сливиците, далака и тимусната жлеза (в тимусната жлеза е идентифицирана най-голяма концентрация на вирусни клетки от Covid-19). По-равномерно разпределение на имунните клетки се наблюдава по кожата, лигавиците, белите дробове и храносмилателната система. Поради тази причина, тези елементи от организма ни са най-податливи на инфекции“ – казва за BBC д-р Силвия Бучиарели, специалист в Клиничната болница в Барселона и координатор към ONG PINEAS (Интегрирана програма по имунология и автоимунни заболявания).

„Притокът на кръв към заразената зона е причината, поради която, засегната от вируса зона, се зачервява. Имунните клетки и някои молекули на протеина и цитокина излизат от кръвоносните съдове, опитвайки се да спрат инфекцията“ – споделя Бучиарели.

От друга страна, организмът генерира адаптивен отговор, произвеждайки антитела, които да се противопоставят на заразени микроорганизми или клетки.

Четете още
Болестта денга създава имунитет срещу Covid-19

Реакцията на имунната ни система обикновено се проявява в рамките от четири до седем дни. Бучиарели обяснява, че освен този имунен отговор, известен като вроден, проявява се и друг вид имунна защита, известен като адаптивен, при който имунната система използва набор от защити, архивирани в паметта ѝ, от опита с предходни инфекции.

Това означава, че на теория, ако човек е инфектиран, той е имунизиран за известно време, което, в случая с коронавируса, не е потвърдено, понеже вирусът е нов и още неизследван достатъчно. И двата имунни отговора работят в екип: вродената защита първа реагира и трасира пътя до инфекцията, което стимулира адаптивната защита и тя поема по същото трасе.

„Имунният отговор срещу вируси има две основни цели: едната е, да се опита да неутрализира вирусната инфекция, пречейки ѝ да проникне в клетките; и другата – ако вирусът вече е успял да пробие клетъчната мембрана и е вътре в клетката, да унищожи тази заразена клетка, чрез механизъм, известен като апоптоза (програмирана клетъчна смърт)“ – заключава Бучиарели.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading