Гора на 60 000 години, открита на дъното на океана, може да революционизира медицината

Гора на 60 000 години, открита на дъното на океана, може да революционизира медицината

 611 

Преди 60 000 години на мястото на Мексиканския залив е било суша, покрита с огромна гора от гигантски кипариси. Това не ни беше известно до 2004 г., когато ураганът Иван спомогна да го научим. Сега учените изследват мястото и откриват интересни неща, можещи да бъдат от полза за фармацевтичната промишленост.

Дърветата са мъртви, но липсата на кислород, на която са били изложени, потънали дълбоко под утайките от почва, е запазила остатъците от гората в продължение на хиляди години, без да се вкаменят. През 2004 г., ураганът Иван разкри, досега, невидимата гора, премахвайки утайките от почва, които я закриваха. И се оказа, че дървета са дом на милиони организми.

Четете още
Кои видове ще доминират на планетата, ако човешкият вид изчезне?

Биолози от университетите Northeastern University и University of Utah  регистрират все нови и нови видовете обитатели. Сред тях са дървесни червеи, считани за „живи лаборатории“ и които са от решаващо значение за разработването на нови лекарства за бактериална резистентност.

Вече са регистрирани 300 вида организми и 100 бактерии, от които поне 12 са непознати за науката. Учените имат намерение да изследват древната екосистема и на генетично ниво. Първата задача пред тях, обаче, на този етап е, да опазят това богатство непокътнато за бъдещите поколения.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading