Бил Гейтс: Глобална стратегия срещу Covid-19

Бил Гейтс: Глобална стратегия срещу Covid-19

Ако Covid-19, дори да е минимално локализиран, без значение къде, дори ако е станала само незначителна частица от него някъде, това ще бъде проблем за всички

 1,338 

 Бил Гейтс (Bill Gates), News Clips

През последните няколко седмици говорих с десетки експерти за Covid-19 и има ясни доказателства, че болестта дискриминира по различни начини: убива възрастните, повече от младите, мъжете, повече от жените, бедните, повече от богатите. Но има нещо, за което няма доказателства и това е, че болестта не дискриминира въз основа на национална принадлежност. Вирусът не се интересува от границите. Споменавам това, защото след като светът се оказа заклещен в пандемията, правителствата се фокусираха върху национални решения, грижейки се за хората, живеещи в границите на дадената държава. Реакцията им е разбираема, но имайки предвид глобалното разпространение на вируса, те трябва да си дават сметка, че ако Covid-19, дори да е минимално локализиран, без значение къде, дори ако е станала само незначителна частица от него някъде, това ще бъде проблем за всички.

Още болестта не се е принесла в много страни с ниски и средни доходи. Не знаем точно защо, но това, което знаем, е, че в крайна сметка, ще навлезе и в тези региони и тогава броят на смъртните случаи, вероятно, ще надхвърли всичко, видяно досега. Нека помислим: Covid-19 е завладял градове като Ню Йорк, за който цифрите сочат, че само в една болница в Манхатън има повече интензивни легла, отколкото всички легла, в която и да е африканска държава. Ще умрат милиони, не хиляди.

Не е необходимо да живеете в развиваща се страна, за да прецените, че тези размисли придизвикват оправдано безпокойство. Дори ако развитите страни успеят да ограничат заразата през следващите месеци, Covid-19 може да се рестартира много бързо, ако пандемията остане локализирана, където и да е. Със сигурност ще бъде само въпрос на време, да премине от един регион на планетата в друг.

Така че, имаме нужда от глобална стратегия за борба с тази болест, чиито характеристики със сигурност ще се променят с развитието на пандемията, но има поне три стъпки, които световните лидери, особено тези от Г-20, могат да предприемат сега.

Първата стъпка е да се гарантира, че глобалните ресурси за борба с болестта са ефективно разпределени. Имам предвид маските, ръкавиците и диагностичните тестове. Надяваме се, че в крайна сметка ще има достатъчно за всички, но докато доставките, в световен мащаб, са нарушени, трябва да се вземат интелигентни решения. За съжаление, това не винаги се прави.

Има няколко неща, по които лидерите започнаха да постигат съгласие: хората от първа линия в борбата с пандемията имат приоритетен достъп до предпазни средства и тестове. Но помислете за решението на проблема в глобален мащаб. Как се разпределят маските и тестовете в една общност или държава, в сравнение с друга? Отговорът е се тревожен: според принципа „най-добрият кандидат“.

Твърдо вярвам в капитализма, но има пазари, които не функционират добре в случай на пандемия. Спешните доставки са очевиден пример. Сивата икономика засилва позициите си и, ако стратегията за борба с Covid-19 се превърне в конкуренция между държавите за достъп до предпазни инструменти, болестта ще убие много повече хора. Трябва да разпределяме ресурси въз основа на обществените здравни и медицински нужди. Има много натрупан опит от борбата с други болест и епидеми, като Ебола и СПИН, който може да е полезен за разработването на стратегии, а лидерите от всички държави, развити и развиващите се, трябва да си сътрудничат със Световната здравна организация (СЗО). Това сътрудничество ще се окаже особено важно, когато най-накрая имаме ваксина, защото единственият начин да прекратим тази пандемия е имунизирането на всички хора на планетата, а разпределението на ваксината, ще се извършва от СЗО.

Четете още
Биополитика и Коронавирус

Втората стъпка е свързана с инвестициите: да се инвестира в I+D, за да се разработи, час по-скоро, ваксина. Covid-19 не е натоварен с много позитивизъм, но един такъв е науката. Преди три години нашата фондация, заедно с компанията Wellcome и няколко правителствени институции, стартира Коалиция за иновации и готовност за епидемии (CEPI). Целта беше да се ускори процеса на тестване на ваксина и да се финансират нови и бързи начини за разработване на имунизации. Искахме да сме подготвени в случай, че нов вирус се разпространява по целия свят.

CEPI вече работи върху поне осем възможни ваксини за Covid-19 и изследователите се надяват, през следващите 18 месеца, да са готови най-малко с една . Би било добре, ако разаботването на ваксина, отнема по-малко време. Този срок обаче зависи от финансирането. През последните две седмици много страни дадоха своя принос към CEPI, но коалицията се нуждае от минимум 2 милиарда долара (1,8 милиарда евро), за да завърши работата си. Въпреки че това е прибризителна цифра, защото иновациите са непредсказуема територия, лидерите на Г-20 трябва да поемат сериозни ангажименти.

Също така е важно да се знае, че това финансиране е само за разработване на ваксината, а не и за нейното производство и разпространение. За това ще са нужни повече средства и планиране. Все още не сме сигурни кои ваксини ще бъдат най-ефективни, а създаването на всяка една от тях, изисква специфична технология. Това означава, че трябва да се инвестира в много и различни производствени практики, знаейки, че някои никога няма да бъдат използвани. В противен случай, когато дадена лаборатория е готова с ваксина, ще загубим месеци в търсене на точните практики за производство и разпространиние в голям мащаб.

Третата стъпка е свързана с цената. Ако, например, частният сектор произвежда ваксината, това не би трябвало да е с цента на финансови загуби. В същото време, всяка ваксина срещу Covid-19 е нужно да се възприема като „глобално обществено богатство“ и да бъде достъпна за всички. За щастие, разполагаме с организации, като Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GАVI), които отдавна помагат на страните с ниски и средни доходи, за да имат те достъп до критични имунизации.

През последните две десетилетия, благодарение на подкрепа от Обединеното кралство, GAVI си сътрудничи със СЗО и УНИЦЕФ за въвеждане на 13 нови ваксини, включително за Ебола, в 73-те най-бедни държави в света. Организацията е готова да направи същото с Covid-19 и има капацитет за това, но се нуждае от повече финансиране. По-конкретно – за следващите пет години ще са необходими 7,4 милиарда долара (6,7 милиарда евро) само за поддържане на текущите имунизации. Разпространението на ваксината ще струва още повече.

Тези цифри може да изглеждат огромни, особено в момент, когато цели икономики сасъс забавен ритъм или дори спират, но не са нищо, в сравнение с цената от продължително инфекциозно огнище. От 20 години призовавам световните лидери да инвестират в здравните системи на най-бедите региони в света, защото знам, че това е правилно. Но пандемиите ни демонстрират, че да помагаш на другите е, не само правилно, но и умно. В края на краищата, човешките същества не са обединени единствено от общи ценности и социални връзки. Човечеството е и биологично свързано в мрежа от микробни елементи, които проектират здравето на отделния човек върху това, на всички останали. В тази пандемия сме свързани. И нашият отговор също трябва да бъде колективен.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading