Норман Фостър: бъдещето е в адаптиране към промените, иновации в архитектурата и… Луната

Норман Фостър: бъдещето е в адаптиране към промените

Технологичните иновации трябва да се използват, като хуманистични инструменти, тоест, за улесняване на живота ни

 427 

В една фраза, актуална и днес, повече от сто години след формулирането на Теорията на относителността, Алберт Айнщайн казва, че „креативността е в интелигентността да се забавляваш“. Айнщайн, който беше толкова добър в теоретизирането, колкото и в афоризмите, се забавляваше с всичко и всички. Норман Фостър споделя идеята на Айнщайн за ситуирането на интелигентността като перманентна и доминантна институция. Смятан от мнозина за най-големия архитект на нашето време, британецът е много повече от дизайнер на сгради. Студиото му, превърнато в мултинационална компания, с офиси в повече от 20 страни, разработва емблематични проекти в най-големите градове по света. Въпреки този успех, Фостър никога не е спирал да бъде иновативен, търсейки все нови и нови перспективи.

И въпреки че изминаха почти 20 години, откакто получи наградата Pritzker, най-престижната в света на архитектурата, Фостър не е спирал да работи и така, ден след ден – преглежда всеки дизайн, контролира всички проекти. Погледа му на света отвисоко, обаче, не го превърна в консерватор. Може би рецептата за креативност е: перманентен риск, съчетан с отсъствието на страх от провал. А смисълът – седейки на трон, не можете да се движите.

На 80 години, с повече от пет десетилетия опит в архитектурата, изглежда, че за Фостър, тази планета вече е малка. Влюбен в авиацията, откакто завършва военната си служба в Кралските военновъздушни сили, той се осмелява да си представя, каква ще бъде архитектурата на лунните сгради, защото, убеден е в това, хората ще колонизират космоса. И, оказали се там, ще възникне нуждата им от пространства и територии за живот и работа.

Четете още
В земното ядро се намира най-големият запас от вода на планетата

Страстен привърженик на иновациите във всички области (от управление на чистата енергия или свързани градове, до умни автомобили), Норман Фостър смята, че технологичната революция има смисъл само ако не е самоцел: „Технологичните иновации трябва да се използват, като хуманистични инструменти, тоест, за улесняване на живота ни.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading