Норман Фостър: бъдещето е в адаптиране към промените, иновации в архитектурата и… Луната

Норман Фостър: бъдещето е в адаптиране към промените

Технологичните иновации трябва да се използват, като хуманистични инструменти, тоест, за улесняване на живота ни

 335 

В една фраза, актуална и днес, повече от сто години след формулирането на Теорията на относителността, Алберт Айнщайн казва, че „креативността е в интелигентността да се забавляваш“. Айнщайн, който беше толкова добър в теоретизирането, колкото и в афоризмите, се забавляваше с всичко и всички. Норман Фостър споделя идеята на Айнщайн за ситуирането на интелигентността като перманентна и доминантна институция. Смятан от мнозина за най-големия архитект на нашето време, британецът е много повече от дизайнер на сгради. Студиото му, превърнато в мултинационална компания, с офиси в повече от 20 страни, разработва емблематични проекти в най-големите градове по света. Въпреки този успех, Фостър никога не е спирал да бъде иновативен, търсейки все нови и нови перспективи.

И въпреки че изминаха почти 20 години, откакто получи наградата Pritzker, най-престижната в света на архитектурата, Фостър не е спирал да работи и така, ден след ден – преглежда всеки дизайн, контролира всички проекти. Погледа му на света отвисоко, обаче, не го превърна в консерватор. Може би рецептата за креативност е: перманентен риск, съчетан с отсъствието на страх от провал. А смисълът – седейки на трон, не можете да се движите.

На 80 години, с повече от пет десетилетия опит в архитектурата, изглежда, че за Фостър, тази планета вече е малка. Влюбен в авиацията, откакто завършва военната си служба в Кралските военновъздушни сили, той се осмелява да си представя, каква ще бъде архитектурата на лунните сгради, защото, убеден е в това, хората ще колонизират космоса. И, оказали се там, ще възникне нуждата им от пространства и територии за живот и работа.

Четете още
Най-древната материя: Япония проучва пробите, донесени от сондата Hayabusa-2

Страстен привърженик на иновациите във всички области (от управление на чистата енергия или свързани градове, до умни автомобили), Норман Фостър смята, че технологичната революция има смисъл само ако не е самоцел: „Технологичните иновации трябва да се използват, като хуманистични инструменти, тоест, за улесняване на живота ни.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading