След 2030 г. се очаква срив в екосистемите

След 2030 г. се очаква срив в екосистемите

Изследвания анализират ефектите от климатичните промени от 1850 г. до 2100 г., върху повече от 30 000 вида животни

 616 

Въздействието от промените в климата върху биоразнообразието ще е агресивно и ще се случи само след 10 години. Това е заключението на проучване, публикувано в списание Nature, основано на мащабен анализ на 30 652 сухоземни и морски видове животни. Скоростта, с които ще се случат промените, най-много са изненадали Алекс Пигот (Alex Pigot), изследовател от Центъра за биоразнообразие и околна среда към University College London.

Uqenite са създали динамични модели за периода от 1850 г. до 2100 г., за да проучат два възможни сценария: от една страна, какво ще се случи, ако се намалят емисиите на парникови газове;  и от друга, какво ще се случи, ако нищо не се предприеме. Вторият сценарии ще доведе до разпадането на екосистемите и океаните ще бъдат първите, които ще бъдат засегнати – още преди 2030 г. След което, до 2050 г., ефектът на разпад ще се разпространи в горите и по-високи надморски височини. Освен това, ако разликите в глобалното затопляне достигнат 4°C, 15% от общностите ще бъдат изложени на екстремни условия и много видове няма да оцелеят.

Пигот осъзнава, че е невъзможно да спре колелото на историята, но смята, че не е късно да се отложи и забави апокалиптичното въздействие, което ще е най-драстично по тропиците. Печеленето на време е ключово и намаляването на емисиите на парниковите газове е основното решение. Тези две диаграми илюстрират това:

След 2030 г. се очаква срив в екосистемите
Екосистеми, изложени на опасни промени, ако не се предприеме нищо. В проценти.

След 2030 г. се очаква срив в екосистемите
Екосистеми, изложени на опасни промени, при намалени вредни емисии. В проценти.

Време за адаптация

„Забавянето на процесите е много важно? Трябва да изравним кривата, като така спечелим време, за осмисляне на ситуацията и предприемане на адекватни решения, за предотвратяване на катастрофата. – казва Пигот – Проблемът е същият, като този сега, с коронавируса. Ние смятаме, че бедствието е далеч в бъдещето и най-вероятно ще ни заобиколи, но грешим.“

Фернандо Валядарес (Fernando Valladares), от Отдела по биогеография и глобална промяна към Националния природонаучен музей в Испания, поддържа това мнение, заявявайки: „въпреки че ситуацията е сериозна, но можем да реагираме, ако емисиите се намалят и си осигурим време. Важно е да се даде възможност за адаптация на видовете към новите климатични условия. Дори да губите играта, ако имате време, можете да промените стратегията си в последните минути и да спечелитеСесилите, тоест, немобилните организми, са най-застрашени, тъй като са принудени да живеят на същото място, което ще претърпи трансформации. Влечугите и земноводните също са уязвими, поради естесвената си немобилност. Най-устойчиви са птиците и бозайниците, които са с повишена подвижност и по-добра термична толерантност. Пътят, по който вървим, е опасен: ще ни отведе до срив в екосистемите и загуба на хиляди видове. Какво ще загубим, ако се отклоним? Съвременници сме на невероятни промени в еволюцията и неизброимо генетично разнообразие, за да се правим, че нищо не се случва. Има много какво да губим, ако не се отклоним. Ще го допуснем ли? Спечелим ли време, технологичното развитие през следващите години, може да ни предостави решения, ограничаващи пораженията върху околната среда.“

Времето помага, но за добро или за лошо, не гарантира нищо. Естественото поведение на животните е два вида: реализирано и потенциално, тоест, поведение, което вече се е случило и може да се проследи в история и поведение, което може да се проектира. Въпреки това е невъзможно да бъдем сигурни в реакцията на даден вид към очакваните екстремни промени. „Историята на човешкия вид, например, показва, че той живее по-дълго и по-добре в умерен климат, но това не означава, че не може да се адаптира към променени условия, при 40°C под нулата“ – обяснява Валядарес.

Четете още
Пухахону е най-големият вулкан на Земята

За Мигел Анхел Олайа (Miguel Ángel Olalla), професор по екология в Университета Крал Хуан Карлос, Мадрид, възможностите за адаптация са ограничени в тези времеви хоризонти. Специалистът по гръбначни животни обяснява, че „видовете имат силна филогенетична инерция за поддържане на климатичните ниши на техните предци. Много трудно е да се преодолее само за 30 години бариера, която, в много случаи, се поддържа от милиони години и която не позволява термичната толерантност на видовете да се разшири за толкова кратко времеОсвен това, не всички видове имат еднакви термични отклонения. Например, влечугите и земноводните, като ектотермити, не генерират ендогенна топлина и зависят твърде много от околната температура, следователно, са по-уязвими, особено в тропиците. Едновременното изчезване на много видове, предполага необратима загуба на редица екосистеми. Може да се стигне до масов срив в биоразнообразието. Най-важното е, че тези прагове вече са ясни и можем да мислим за вероятно решение. Не е нужно да чакаме, обаче, 2100 г., за да реагираме.“

Да излекуваме планетата сега

Следващото проучване на Пигот е свързано с въздействието на климатични промени върху растенията и насекомите, но Олайа е убеден, че моделът няма да е много по-различен.

Хавиер Бенайас (Javier Benayas), професор по екология в Свободния университет в Мадрид, смята, че е време да се действа, тъй като вече има достатъчно научни изследвания, за изчезването на видове през изминалите десетилетия. Всички са единодушни, обаче, че изчезването на видовете, което ни очаква, ще е агресивно и брутално, а не така постепенно, както в миналото.

„Приоритет е, не толкова инвестирането във време, за изясняване на диагнозата на болестта, която заплашва планетата, а по-скоро, в изследвания за намиране на лекарство, което да я излекува. Време е да преминем от диагнозата, към действия, които ще ни позволяват да управляваме тази промяна, която очевидно ще се осъществи“ – заключава Бенайас.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading