Защо не може да се предвиди как ще се развие болестта от коронавируса

Защо не може да се предвиди как ще се развие болестта от коронавируса

Учените предупреждават, че много от познатите диагностични и прогностични модели, не са надеждни

 506 

Повечето от моделите, които се практикуват от лекарите, за диагностика на Covid-19 или за предвиждане на усложнения от инфекцията, не функционират. Това е заключението, след анализ на 31 модела, публикувани до 24 март.

Само за три месеца коронавирусът SARS-CoV-2 еволюира, от заразяване на животни, до заразяване на 1,5 милиона души по целия свят. Експанзията е в такива размери, че учените и лекарите предприеха светкавичен обмен на информация за инфекцията, в опит да ограничат разпространението ѝ. Сред многото модели, за диагностика и прогностика на инфекцията, има такива, които, поради наложителност от бързи мерки, не са съгласувани с други екипи и се оказват неефективни.

Екип учени от Холандия, Австрия, Обединеното кралство и Германия извърши анализ на тези модели. Анализирани са 31 модела, показва проучване, публикувано в Британския медицински журнал. Установено е, че повечето модели са с много по-малка ефективност, отколкото твърдят техните създатели. Проблемът е особено притеснителен, защото много от тези модели са конвертирани в онлайн приложения, така че лекар, който трябва да постави диагноза, може да тества, например рентгеновата снимка на гърдите на пациент, в приложението, което потвърждава или отхвърля инфекция от Covid-19.

Защо моделите са ненадеждни: моделите не се основават на представителен брой и разнообразие от пациенти; някои от тях изключват пациенти, които бързо се възстановяват от болестта или, в случаи на смъртност, изключват пациенти, които не умират; основната база от данни за моделите е генерирана от кризата в Китай, което e фактор, пренебрегващ различията в здравните системи на отделните региони.

Учените препоръчват на екипите, създаващи диагностични и прогностични модели, да предоставят повече данни за пациентите си, за да гарантират, че моделите са работещи и че са спазени международните норми за тези видове медицински инструменти.

Антони Трийа (Antoni Trilla), ръководител на епидемиологичното отделение в Клиничната болница на Барселона и член на правителствената научна комисия, казва, че анализът е „добър преглед на моделите за диагноза и прогноза и опасенията за ненадежност са основателни“.

„Има много възможни математически алгоритми за здравни диагнози и прогнози. – обяснява Рикардо Оканя (Ricardo Ocaña), експерт по математика и статистика в Испанското епидемиологично дружество и Института по обществено здраве на Андалусия – В настоящата ситуация, трябва да сме много предпазливи в диагнозите и прогбозите, тъй като грешка в източника на информация или в спецификата на математическия модел, би довела до клинични, социални, политически и икономически последствия за пациентите. За съжаление, неправилното използване на статистически методи в здравеопазването, не е нещо ново, но в днешната ситуация е особено отговорно.“

Хосе Мария Домингес (José María Domínguez-Roldán), от Спешното отделение на болницата „Virgen del Rocío“ в Севиля, предупреждава за усложнения при пациенти с Covid-19, от прилагането на тези модели. „Коронавирусът все още ни е много малко познат. Източниците на данни са недостатъчни и, в крайна сметка, единственото, което е общо между пациентите, е самата инфекция, но условията, начинът, мястото и времето на заразата може да са различни. – казва той – В Китай, например, здравеопазването е публично, но пациентите трябва да заплащат евентуално лечение в болница, следователно, не всички прибягват до здравни услуги, което означава, че данни от Китай, не могат да бъдат достоверно прилагани за онези европейски здравни системи, при които здравеопазването е универсално и безплатно.”

Лекарят предупреждава, че „тези модели служат само за ориентири. И, в крайна сметка, най-същественото е клиничната промяна на пациента. Ако нивото на кислород в кръвта на болния, е недостатъчно и трябва да се вземе решение, да бъде интубиран или не, важното е да имате информация, дали в следващите няколко часа, нивото на кислород е спадало или се е повишавало.“

Четете още
Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading