Публикуват „фейсбука“ на човешките протеини

Публикуват „фейсбука“ на човешките протеини

Тази сложна карта на комуникацията между протеините, анализира и идентифицира молекулярните взаимодействия между един протеин с друг, което ни позволява да изградим карта от хиляди взаимоотношения

 385 

Международен екип от изследователи публикува глобална карта на комуникациите между човешките протеини, наречена човешки интерактом, която е, един вид, „фейсбук“ на протеините. Картата е ключ за разбиране на процесите, протичащи в клетките и ще е от полза при създаването на нови медикаменти за контрол на редица заболявания.

Проучването е направено от Висшия съвет за научни изследвания (CSIC) към Института за туморни заболявания Дана-Фарбер (Dana-Farber Cancer Institute), Бостън (САЩ) и е публикувано в списание Nature.

Протеините са градивните елементи на молекулярната структура на човешкото тяло. Те са кодирани от генома и от тяхното функциониране зависят различните жизнени процеси – на мозъка, сърцето, червата, стомаха, белите дробове, кожата, мускулите, костите и др..

Протеините поддържат сложна система от взаимоотношения и комуникациия помежду си, която е определяща за функционирането на човешкия организъм. Следователно, опознаването на комуникацията помежду им, е от решаващо значение.

Например, молекулярното взаимодействие между два протеина, вирусен и човешки, е това, което позволява на коронавирусът SARS-CoV2 да навлезе в човешките клетки, причинявайки инфекция от Covid-19.

Човешкият интерактом ще помогне за по-доброто разбиране на процесите, които протичат в човешките клетки и молекулярното задвижване на жизнените процеси. Това ще помогне, както за опознаване на произхода на различни заболявания, така и за разработването на нови лекарства.

„Тази сложна карта на комуникацията между протеините, анализира и идентифицира молекулярните взаимодействия между един протеин с друг, което ни позволява да изградим карта от хиляди взаимоотношения. Можем да я наречем „фейсбук на човешките протеини.“ – обяснява Хавиер де лас Ривас (Javier de las Rivas), от Университета в Саламанка, който е сътрудник в проучването на Dana-Farber Cancer Institute.

Подобно на пътна карта

Тази карта ще подобри изследванията върху много физиологични и патологични клетъчни функции, в които молекулярните връзки не са били ясни. „На картата са тествани 17 500 човешки протеина, така че, ако се предположи, че човешкият геном е кодирал около 20 000 протеина, тази нова карта обхваща 87,5% от протеома на човека“ – казва Де лас Ривас.

Четете още
В Китай откриха нови видове динозаври, живели преди 125 милиона години

Според него, интерактомът прилича на социална мрежа, подобна на Facebook. Това е релационна карта, която показва „с кои приятели е свързан всеки един протеин и генерира сложна система от връзки, разкриваща специфични афинитети и функционалности“.

Новата карта ни позволява да разберем, как протеините са свързани помежду си и как си взаимодействат на молекулярно ниво, образувайки клетъчните структури. Генетичният материал кодира протеините, които са същността на молекулярната структура и определя различни физиологични функции. Следователно, когато в генетичния материал възникнат увреждания или мутации, протеините могат да променят поведението си, което да засегне физиологичните функции и да генерира различни заболявания.

Тази карта може да бъде сравнена с пътна карта, по която се идентифицират точките за регулация, за да се гарантира сигурността на комуникациите. Затова е от изключително значение да се разработят медикаменти, стимулиращи нарушените комуникации или блокиращи определени патологични връзки между протеините.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading