Защо Уран е по-наклонена, отколкото другите планети

Защо Уран е по-наклонена, отколкото другите планети

 653 

Необичайните характеристики на Уран са оформени, когато планетата е била ударена от ледено небесно тяло, около от 1 до 3 пъти по-голямо от Земята. При този сблъсък планета силно се е наклонила, оставяйки като доказателства спицифична система от луни и пръстени.

Това е заключението на изследователски екип, ръководен от професор Шигеру Ида от Токиоския технологичен институт, публикувано в Nature Astronomy.

Леденият гигант Уран отдавна озадачава учените. Всички планети в нашата Слънчева система се въртят около Слънцето в една и съща посока и в една и съща равнина, което, за астрономите е доказателство, че Слънчева система се е образувала от един въртящ се диск от газ и прах.

Планетите в Слънчевата система се въртят в една и същата посока, като полюсите им са ориентирани перпендикулярно на равнината на въртене. Само Уран е наклонен на около 98°.

Поради тази причина слънцестоянията и равноденствията на планетата са с интервал 21 земни години, и то по начин, при който единият от полюсите на планетата е огрят от Слънцето, без прекъсване, в продължение на 42 години, а другият е в абсолютен мрак.

Докато Уран обикаля около Слънцето, полюсите му са наклонени и неподвижни, спрямо сферата на Слънчевата система. Уран има пръстенова конфигурация, подобна на Сатурн и 27 луни, обикалщи около екватора му.

Компютърна симулация

Новото проучване излезе с теория за въздействието на луните върху Уран, с помощта на компютърна симулация за начина, по който се образуват луните около други ледени планети. Повечето от планетите в Слънчевата система имат луни, с различни размери, орбити, композиции и свойства. Изследването им, според учените, може да изясни как са се образували.

Има доказателства, че единствената луна на Земята се е образувала, когато скалисто небесно тяло, с размерите на Марс, е ударило планетата преди близо 4,5 милиарда години. Това изяснява историята на Земята, състава на Луната и орбитата, по която обикаля около нашата планета.

Учените смятат, че подобни сблъсъци на небесни тела са били по-чести в миналото на Слънчевата система и са важен елемент от разбирането за образуването на планетарните системи. Но за възникването на Уран, се предполага, че са влияели и други фактори, различни от тези, при образуването на Земята, произтичащи от факта, че Уран е много по-далече от Слънцето.

Четете още
Lactоmeda: бъдещето на човечеството

Тъй като Земята е по-близо до Слънцето, където средата, по време на нейното възникване, е била по-топла, отколкото при образуването на Уран, тя се е образувала предимно от онова, което учените наричат ​​енергонезависими елементи, тоест, земната кора не се е формирала от газове при нормални налягания и температури, а от скала.

Твърди амонячни планети

Отдалечените от Слънцето планети, до голяма степен, са съставени от „летливи“ съединения – молекули на вода и амоняк. Това са газове и течности, които на големи разстояния от Слънцето, замръзват и се превръщат в ледени кристали.

Според проучването на професор Ида и неговите колеги, сблъсъците на отдалечените планети с други небесни тела, биха предизвикали съвършено различни последствия, отколкото при скалистите планети.

Тъй като температурата, при която се образуват ледените кристали, е ниска, остатъците от удара на Уран с друго тяло биха се изпарили веднага след сблъсъка.

Това не се е случило със скалистите късове, отделени при сблъсъка между Луната и Земята, понеже средата е била с висока температура, предизвикваща бърза кондензация и последващо втвърдяване на материята. След сблъсъка, под въздействито на собствената си гравитация, Луната абсорбира значително количество от отломките.

В случая с Уран, сблъсъкът е причина планетата да се наклони, генерирайки по ускорено въртене (денят на Уран е около 17 часа), а материалът (газове и течности), отделен при сблъсъка, е замръзнал. Гравитацията на Уран привлича по-голямата част от ледените късове и ги поглъща.

Според Ида: „Този модел е първият, който обяснява конфигурацията на лунната система на Уран и може да е ключ към изясняване на конфигурациите и на други ледени планети в Слънчевата система, като Нептун“.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading