Защо не всички вируси са вредни за здравето ни

Защо не всички вируси са вредни за здравето ни

Фагите вече са и генетично разработени, за да бъдат ефективни срещу специфични бактерии

 382 

Коронавирусната епидемия предизвика всеобща паника, не само с опасността от заразяване с Covid-19, но и от всички видове заболявания. Но, според мнението на медиците, не всички вируси са лоши.

Вирусите нахлуват в клетките на организма и, както съобщава BBC, използват клетъчното делене, за да създадат свои дубликати от нови вирусни частици, заразявайки голям брой клетки.

Но има някои вируси, които могат да бъдат полезни, защото убиват бактериите. Някои дори се борят със смъртоносните вируси.

Бактериофагите или фагите са бактериологични вируси, които прихващат и унищожават вредни за организма бактерии. Фагите се намират в лигавицата на храносмилателната, дихателната и репродуктивната ни системи и са неделима част от нашата имунна система, предпазвайки човешкия организъм от нахлуване на болестотворните бактерии.

Четете още
Учените разработват орални медикаменти срещу коронавируса

Фагите ни помагат в борбата с болести като дизентерия, септицемия на Staphylococcus aureus, инфекции от салмонела или кожни инфекции.

Фагите функционират като „резервоари за отпадъци“, складирайки вредните бактерии, като периодически се пречистват, изхвърляки „боклука“ извън организма. Фагите вече са и генетично разработени, за да бъдат ефективни срещу специфични бактерии.

Освен бактериофагичните вируси, заразяването с вирусни инфекции при деца, е полезно за развитието на имунната им система.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading