Пандемичните мерки намаляват вибрациите на Земята

Пандемичните мерки намалят вибрациите на Земята

Земята е спряла. Докато хората са изправени пред хаоса от пандемията, планетата е необичайно притихнала

 360 

Пандемията от Covid-19 принуди милиони хора по света да си останат у дома, безпрецедентен факт, чиито последици учените започват да проучват.

Улиците са пусти, магазините са затворени, колите са в гаражите. Това „бездействие“ е редуцирало онова, което геолозите наричат „сеизмичен шум“, генериран от човешката дейност. Тоест, вибрациите, които ежедневните ни практики генерират върху земната кора.

Какво се случва

Феноменът може да се сравни с ефекта от онова, което се случва, когато няколко души, скачащи върху матрак, внезапно спрат. Явлението е записано от Томас Лекок (Thomas Lecocq), сеизмолог в Кралската обсерватория в Белгия.

Преди три седмици, когато бяха приложени карантинните мерки, Лекок е започнал да отчита, че уредите му отбелязват драстично намаляване на вибрациите.

„Всичко е спокойно и сеизмичните станции засичат това спокойствие“ – казва Лекок пред BBC.

Сеизмологът отчита промяната от Брюксел, но получава съобщения, че в различни части на света се наблюдава същия ефект.

По-спокоен свят

Измерванията на Лекок отчитат намаление на сеизмичният шум, генериран от човешката дейност, с около 1/3. „Ежедневно ни днес е съпоставимо с дните около Коледа, когато училища и инстътуции са затворени и хората са си вкъщи“ – казва Лекок.

След като Лекок сподели своите проучвания в Twitter, колегите му от Цюрих, Лондон, Париж и Лос Анджелис и др. също съобщиха за намаляване на сеизмичния шум. Лекок казва, че получава подобни данни от Япония, Италия, Коста Рика и Чили.

Четете още
Нютон е проучвал Соломоновия храм и Египетските пирамиди

„Сеизмичните уреди отчитат, че когато хора са си вкъщи, Земята вибрира по-слабо“ – казва сеизмологът.

Добрата новина

Намаленият сеизмичен шум, е добра новина за сеизмолозите. Когато, сеизмично, е по-тихо, апаратурата е по-чувствителна и може да регистрира други движения в земната кора, които, в противен случай, биха били заглушавани.

„Можем да отчетем по-малки земетресения и да подобрим проучванията си върху поведението на планетата, защото има по-малко шум и качеството на сигнала е по-добро“ – казва Лекок.

Намаляването на шума, не само изпраща нови данни за учените, но е и послание към цялото човечество, обединено, както никога, в борбата с агонията от коронавируса.

„Ние, сеизмолозите, сме свидетели на добронамереността на хората да спазват мерките. Всяко отделно човешко действие е незначително, но когато милиони хора го правят едновременно, тогава, Земята го усеща“ заключава Лекок.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading