Коронавирусът може да се прояви като обикновен конюнктивит

При 20% от заразените, началният стадии на коронавируса е разпознат като обикновен конюнктивит

 595 

Пандемията продължава да разширява симптомите си. Професорът по офталмология, Хорхе Л. Алио, от Университета Мигел Ернандес в Аликанте, Испания, предупреждава, че новият коронавирус, в начален стадии може да се прояви като обикновен конюнктивит. Това се е случило при 20% от хората, заразени от вируса.

Засегнатите пациенти развиват вирусен конюнктивит, при който вирусът се предава чрез очния секрет (сълзите). Като  следваща последица, възможно е вирусът да инфектира кръвоносните съдове. Конюнктитната инфекция създава предпоставки за абсорбиране на микроби от клетките и така се улеснява проникването на вируса в клетъчната менбрана.

Асимптоматичните пациенти с Covid-19, могат да предават болестта чрез сълзите си. Следователно, близък контакт като този, при който се оказва помощ на пациента от член на семейството или медицински манипулации от лекуващо лице, инфекцията може да бъде принесена от пациета към обслужващите го.

Алио подчертава: „важността на проверката, дали пациентът, който е с диагноза конюнктивит, има промяна на телесната температура. Здравните работници са изложени на завишен риск от зараза и трябва да подхождат много внимателно към всеки един случай в практиката си.

„Подозрителните случаи трябва да бъдат изолирани и поставени под наблюдение минимум 15 дни, докато не се установи, че няма прогрес в болестта и за да се предотврати евентуална зараза на други хора“ – препоръчва ученият.

Четете още
Алергия или Covid-19? Какви са разликите в симптомите

„Пациентите с всякакъв вид конюнктивит, трябва да се третират от здравните работници, използвайки предпазни очила, ръкавици и маски. Освен това, всички от семейството, грижещи се за пациенти с конюнктивитни инфекции, трябва да предприемат същите, предпазващи ги от заразата, мерки.

Подобно на другите вирусни конюнктивити, коронавирусният конюнктивит няма специфично лечение, така че традиционните мерки, като студен компрес и противовъзпалителни медикаменти, прилагани локално, обикновено са достатъчни, за да предизвикат отшумяване на конюнктивитната инфекция, продължаваща обикновено от 7 до 10 дни.

Най-важното, което трябва да се има предвид, за коронавирусния конюнктивит е, че инфекцията може да се предаде чрез очния секрет, директно или чрез ръцете, носните кърпички и други материи, влизащи в контак с очите на инфекциозния носител. Превантивният подход към тези пациенти е същият, като при общото респираторно заболяване и изисква изолация на пациентите.“

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading