Колко е часът, според Covid-19

Колко е часът, според Covid-19

Девет неща, които учените не знаят за коронавируса

 483 

Пандемията от коронавируса засегна цялата планета. Докато здравните работници се опитват да се справят с лавината от пациенти, учените постонно поглеждат към часовника на вируса. Но те все още имат много неизвестни. Това са основните, според BBC.

1. Колко са точно заразените?

Въпреки че се води статистика във всички страни, броят на заразените от вируса пациенти, с точност, е неизвестен . Смята се, че регистрираните случаи са само част от общия брой. Една от причините е големият брой безсимптомни пациенти. Тези данни биха могли да се уточнят само чрез масови тестове, които ще покаже скоростта на разпространение на вируса.

2. Колко е смъртоносен всъщност?

Това е един от най-дискутираните въпроси. Понеже точният брой случаи на инфекция е неизвестен, е невъзможно да има надеждни статистики за смъртността. Към момента се смята, че около 1% от заразените пациенти умират. Ако вземем предвид асимптомнатичния фактор, този процент ще се окаже още по-нисък.

3. Кои са всички симптоми?

Ясно е, че основните симптоми са температура, умора и суха кашлица, но се съобщават и други, като болки в гърлото, мигрена, стомашно разстройство и загуба на вкус и мирис. Други, по-рядко срещани симптоми са: запушен нос, хрема или затруднено дишане. Или даже – липса на симптоми.

4. Каква е ролята децата в пренасянето на инфекцията?

Децата могат да бъдат заразени, но повечето от тях развиват леки симптоми и се регистрира ниска смъртност. Въпреки че децата обикновено са най-податливи на заболявания, учените са озадачени, защо при тази инфекция, относно децата, нещата сякаш са сглавата надолу. Някои предполагат обаче, че поради липсата на симптоми, децата са, вероятно, ключов фактор за свръхразпространението на пандемията.

5. Какъв точно е генезисът на вируса?

Известно е, че се прояви за пръв път на животинския пазар в Ухан, Китай. Но едно парче от пъзела липсва. Известно е, че е предаден от прилепи върху други животни, а в последствие, чрез употребата на тези животни за храна, върху хората. Но кои точно са тези животни, е неизвестно. Тази липсваща връзка е от съществено значение, тъй като се смята, че тя може да е източник на допълнителни инфекции.

Четете още
Създаден ли е коронавирусът в лаборатория?

6. Как сезоните влияят върху вируса?

Грипът е по-често срещано явление през зимните месеци, но все още не е ясно дали повишаването температурите влияят върху разпространението на новия вирус. Но дори и този фактор да забави разпространението в северното полукълбо, в южното проблемът би продължил да съществува, понеже, тогава, то започва да изстива.

7. Защо има различни нива на симптомите?

Около 20% от заразените са с тежки симптоми. При останалите, симтомите са леки. Смята се, че нивото на имунния отговор на всеки инфектирания човек, изпраща идентични сигнали към генетичния код. Тогава на какво се дължи тази разлика?

8. Каква е продължителността на имунитета? Възможно ли е да се заразим два пъти?

Все още има малко доказателства по въпроса, колко дълго може да продължи имунитетът към коронавируса. На теория тези, които са се възстановили от болестта, би трябвало да генерират имунен отговор, но все още липсват данни, понеже историята на този вирус е само няколко месеца. За предполагаемите случаи на повторни инфекции се смята, че се дължат на „фалшиви“ сигнали от организма.

9. Ще мутира ли вирусът?

Вирусите постоянно мутират, но повечето от тези мутации са незначителни. Счита се, че с мутацията, вирусите губят от ефективността си, но остава притеснението е, че ако вирусът мутира непрекъснато, имунната система не би могла да го разпознае и ваксината няма да е актуална.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading