Установиха необичайно увеличение на дупката в озоновия слой над Арктика

Установиха необичайно увеличение на дупката в озоновия слой над Арктика

Метеорологичните спътници регистрираха драстично увеличение на дупката в озоновия слой над Арктика

 762 

Необичайни метеорологични промени са причинили отдавна ненаблюдаван стратосферен дефицит на озон над Арктика тази пролет, това не се е наблюдавало от десетилетия над полюса, показва проучване, публикувано в Nature.

Полярните метеорологични спътници Metop откриха „мини“ дупка в озоновия слой над Арктика през март 2020 г. – драматична загуба на озон в стратосферата от 30% по вертикалата на Северния полюс.

Метеорологичните условия понижиха стратосферните температури под -80ºC. Това създава условия за термични реакции на слънчевата топлина със стратосферата, генериращи екстремно ниски стойности на озона. Обикновено стратосферата над Арктика е по-топла, а полярните ветрове са променливи, съобщават от AC SAF, компанията, инсталирала модулите за мониторинг на стратосферата на спътника EUMETSAT.

Четете още
Как градовете се справят с климатичните промени?

Земните зоните под дупката в озоновия слой са изложени на повишена ултравиолетова радиация.

Редуциране на озона в стратосферата над Арктика, беше регистрирано преди десетилетия, причинено от повишаването на вредните емисии в атмосферата. Забраната за изпускане на вредни съединения, приета с Монреалския протокол през 1989 г., спомогна за значително ограничаване на това страховито явление. До март, тази година, когато озонът над Арктическата шапка, отново е с критични нива.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading