Тайнственият Камък Rök ни е предупреждавал за климатичните промени

Тайнственият Камък Rök ни е предупреждавал за климатичните промени

Хората гладуваха и губеха вяра в доброто, водеха войни на живот и смърт

 815 

Предупреждение за края на света или пришествието на Fimbulwinter (от нордически: Fimbulvetr) в норвежката митология. Какво означават руните на мистериозния Камък Rök от фин гранит, намиращ се край езерото Ветерн (Vattern) в южна Швеция, където е положен преди 12 000 години. Издига се на два метра и половина над земята и един метър е вкопан в нея. Известен е с това, че представлява най-дългия рунически надпис в света, с над 700 знака, изписани по петте му страни.

Тайнственият Камък Rök ни е предупреждавал за климатичните промени
Камъкът Rök

Поради своята уникалност текстът се счита за най-важния от всички рунически надписи в скандинавската история. Норвежецът Софус Бюге (Sophus Bugge) първи съумява да преводе надписа през 1878 г., но преводът му не е проучван до наши дни. Пер Холмберг (Per Holmberg), професор по шведски език в Университета в Гьотеборг, ръководи скорошно проучване, публикувано в „Futhark: International Journal of Runic Studies“. Според Холмберг, Камъкът Rök е издигнат от викингите от страх от повтаряща се климатична криза. Викингите почитали много боговете си и практикували в тяхна чест различни суеверия, магии и пророчества.

Доскоро се смяташе, че камъкът е вид рунически паметник, издигнат като надгробна плоча на кралят на остготите от VI век, Теодорих Велики. Но това е известно, от стар документ, написан на староисландски, но точният превод на текста няка как да се знае, понеже доста части от текста липсват. Сега учените подозират, че надписите, всъщност, представляват очаквания за предстоящата екстремна зима, понежи тези, които са положили камъка, осъзнават погребалния ритуал в една по-широка перспектива.

Четете още
Мистерията за изчезването на Луната през 1100-та година

„Ключът към разчитането на надписа, беше интердисциплинарният подход. Без перманентното сътрудничество по време на текстовия анализ между археология, история на религиите и рунология, не би било възможно да се преведе текста на руническия Камък Rök“ – казва Пер Холмберг в изявления пред „Europa Press“. Според новата интерпретация: „надписът изразява мъка от загуба на някой близък в предходна екстремна зима и притеснение от нов климатичен катаклизъм, подобен на случилия се през 536 г. пр. н.е.“

Преди Камък Rök да бъде положен , са се случили поредица от метеорологични събития, които са интерпретирани от хората като зловещи поличби: мощна слънчева буря оцветява небето в драматично червено, реколтата е погубена от изключително студено лято, слънчево затъмнение след изгрев слънце. Бо Грьосланд (Bo Gräslund), професор по археология в Университета в Упсала, смята, че „само едно от тези събития би било достатъчно, за да предизвика ужас от Fimbulwintеr.

Според норвежката митология Fimbulwintеr е продължила три години без прекъсване и се е случила точно преди Рагнарок (краят на света). „Fimbulvetr донесе страшни снежни бури, ураганни ветрове, студ и лед. Хората гладуваха и губеха вяра в доброто, водеха войни на живот и смърт“ – свидетелстват поетичните текстове на притчата Еда, от XIII век.

Предложено


















Актуално



















Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading