Откриват рецептора, който коронавирусът използва, за да ни атакува

Откриват рецептора, който коронавирусът използва, за да ни атакува

Новият коронавирус е опростил стратегията си за свързване с човешката клетка

 556 

Учените работят без почивка, за да разгадаят мистерията на коронавируса. Малко по малко неща се изясняват – вече се знае рецептора, който вирусът използва, за да ни атакува.

Група изследователи ot University of Minnesota успяха да разкрият начинът, по който S-протеинът (един от четирите протеина на Covid-19), навлиза в рецепторите на човешките клетки. Откритието е публикувано в списание Nature.

Напредъкът е ключов за идентифициране на бъдещи мутации на вируса.

Учените са разгадали S-протеина с помощта на рентгенова кристалография, технология, чрез която се създава 3D изображение на протеиновите кристали.

На 3D картата се вижда, как S-протеинът влиза в контакт с ACE-2-протеина от обвивката на човешките клетки. Когато двата протеина влязат във взаимодействие, това отваря вратата за S-протеина към мембраната на клетката. Влизането му в клетката е позволено и той започва да се възпроизвежда, причинявайки инфекция, подобна на пневмония.

Четете още
Неизвестна генетична линия на мумия от Андите

Фанг Ли (Fang Li), координатор на научните изследвания, казва пред Guardian:„В сравнение с вируса, причинил епидемията през 2003 г., познат като SARS-CoV-2, новият коронавирус е опростил стратегията си за свързване с човешкия рецептор, което е предпоставка за екстремно разпространение на инфекцията.“

Познавайки поведението на новия вирус, учените, ще могат да намерят съединения, които да блокират контакта между вируса и клетката. Този процес е кючов при създаването на ваксина.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading