Антипаразитно лекарство убива коронавируса за 48 часа

Антипаразитно лекарство убива коронавируса за 48 часа

Екип от австралийски учени твърди, че антипаразитно лекарство може да убие Covid-19

 430 

Проучване, ръководено от Института за биомедицина (BDI) към Monash University, Мелбърн (Австралия), съвместно с Института по инфекции и имунитет Peter Doherty (Doherty Institute), излезе с резултати, че антипаразитно лекарство, наречено Ivermectin, действа на клетъчно ниво и е в състояние да убие коронавируса за 48 часа. Медикаментът е достъпен по цял свят.

„Открихме, че дори само една доза от лекарството, може да елиминира цялата вирусна ARN в рамките на 48, а до 24 часа се наблюдава значително подобрение в състоянието на пациента.“ – казват учените, чието проучване е публикувано в списанието Antiviral Research.

Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което е с доказана ефективност срещу широк спектър от вируси – ХИВ, грип, Zika и др.. Експертите обаче предупреждават, че тепърва трябва да се направят клинични тестове върху хора.

„Ивермектинът (Ivermectin) е в широка употреба и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да се определи дали дозата, която може да се използва при хора, ще бъде ефективна. В тези времена на глобална пандемия, когато не разполагаме с ефективно лечение срещу Covid-19, ако разполагаме с медикамент, достъпен в целия свят, това би могло да изкара обществото много бързо от пандемията, за разлика от приложението на широкодостъпна ваксина, за която е нужно време.“

Въпреки че механизмът, по който ivermectin противодейства на вируса, е неизвестен, се предполага, въз основа на действието му върху други вируси, че лекарството предизвиква „затихване“ на новия вирус, стимулирайки приемните клетки да не го допускат до себе си. Използването на ивермектин за борба с Covid-19, ще зависи от резултатите от по-нататъшните предклинични тестове и, в крайна сметка, от клиничните изпитвания.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по larazon

 

Четете още
Единственото ни оръжие срещу Covid-19: така работи имунната ни система

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading