Испански учени идентифицират лекарство, блокиращо коронавируса

Испански учени идентифицират лекарство, блокиращо коронавируса

Лекарството е одобрено за тестове върху 200 пациента с Covid-19

 458 

В надпреварата за намиране на лекарство за контрол на пандемията, предизвикана от коронавируса, се включи още един медикамент. Това е APN01 (човешки рекомбинантен разтворим ангиотензинен конвертиращ се ензим – 2-hrsACE2) – ефективно блокира клетъчния портал, който SARS-CoV-2 използва, за проникване в клетките.

Резултатите, публикувани в Cell, сочат, че новото лечение е способно да спре начален стадий инфекцията от коронавирус, която досега засега почти 1 мил. души и отне живота на повече от 50 хил. човека по целия свят. Лекарството е одобрено за тестване върху двеста пациента с Covid-19, които ще се проведат от екипа на Нурия Монсерат (Núria Montserrat), от Института по биоинженерство в Каталуня. Лекарството е показало ефективно при тестове върху т. н. „мини-бъбреци“, генерирани от човешки стволови клетки. Тези изскуствено създадени органи, имитират истинския орган, което позволява на учените да дешифрират начина, по който SARS-Co-V2 инфектира човешките бъбречни клетки, отваряки възможности за идентифициране на терапия,  блокираща вируса.

Проучването предоставя нови научни познания за ключови аспекти на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, за взаимодействията му на клетъчно ниво, както и начинът, по който вирусът инфектира кръвоносните съдове и бъбреците.

Испански учени идентифицират лекарство, блокиращо коронавируса
Нурия Монсерат

„Използването на човешки органоиди ни позволява да тестваме много бързо терапии, които вече се използват при други заболявания или са били близко до валидиране. И днес, когато времето ни притиска, тези 3D структури, драстично съкращават времето, което биха отнели тестове на ново лекарство върху хора“ – подчертава Нурия Монтсерат.

„Уверени сме, че нашите проучвания могат да доведат до разработването на ново лекарство за лечение на тази безпрецедентна пандемия“ – казва Йозеф Пенингер (Josef Penninger) от Университета в Британска Колумбия, Канада.

ACE2, протеин от обвивката на клетъчната мембрана, е във фокуса, като рецептор за  S–протеина на SARS-CoV-2. В предишно сатрудничество на Пенингер с колегите му от Университета в Торонто и Виенския институт по молекулярна биология, за първи път идентифицират протеина АСЕ2 и установяват, че е ключов рецептор за SARS – вирусът, обявен за глобална заплаха през 2003 г..

Четете още
Болестта денга създава имунитет срещу Covid-19

Липсата на клинично доказана антивирусна терапия, насочена към критичния SARS-CoV-2 и рецептора му на молекулярно ниво, ACE2, затруднява лечението на пациенти с по-тежките симптоми на COVID-19.

„В културите от човешки стволови клетки, новото лекарство блокира инфекцията от коронавируса  с от 1000 до 5000 пункта. „Нашето проучване предоставя директни доказателства, че лекарството, наречено APN01 и което скоро ще бъде тествано клинично от Европейската биотехнологична компания Apeiron Biologics, е ефективна антивирусна терапия за COVID-19″ – потвърждава и Арт Стътски (Art Slutsky) от University of Торонто, Канада и участник в проучването.

Това проучване издига познания за Covid-19 на ново. Освен това, изследователите усъвършенстват своите техники за механизмите за адекватен отговор на вируса. Чрез тестовете върху изскуствено създадени органи (органоиди, отглеждани от човешки стволови клетки), стана ясно, че вирусът директно инфектира и се дублира в тъканите. Тази информация е важна за разбиране на развитието на заболяването, предвид констатацията, че тежките случаи с COVID-19, развиват различна органна недостатъчност и сърдечно-съдови увреждания.

Проучвания, като това, показват, че методите на биоинженерството са от съществено значение за медицината на бъдещето. Молекулярното инженерство, което е тясно свързано с биоинженерството, отдавна демонстрира ефективността на експерименталните лечения, като така спомага за намаляването на тестовете върху животни. И тези иновативни инструменти са една от опциите на обществото, за решение на кризата, причинена от коронавируса.

„Вирусът COVID-19 е почти идентичен на SARS.“ – казва Пеннингер – „Предишните ни разработки спомогнаха за бързото идентифициране на ACE2 като портал за SARS-CoV-2, което обяснява много за болестта. Вече знаем, че ако съумеем да осъществим контрол върху ACE2, ще затворим вратата за Covid-19 към нашето тяло. Аз съм оптимист, относно тази ужасна пандемия.“

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading