Защо плаващото удължаване на карантината, не е добра идея

Защо плаващото удължаване на карантината, не е добра идея

Сега е моментът правителствата да вземат правилните решения, с грижа за морала на това общество

 511 

Хектор Г. Барнес (Héctor G. Barnés)

Когато установите, че сроковете за карантина постепенно се разтягат и се оказват по дълги, отколкото сте очаквали, малко вероятно е да се съобразявате стриктно с ограниченията ѝ.

Тази стратегия, без установяване на крайни срокове и засягаща почти цялата планета, много е вероятно да се окаже лоша идея в средносрочен и дългосрочен план. До това заключение стигнаха група изследователи от University of Chicago, Johns Hopkins University и University of Bozen-Bolzano.

Те проведоха 894 интервюта в Италия през последните седмици, и стигнаха до извода, че стратегията на моркова и пръчката може да се окаже вредна, ако пръчката се удължава все повече и повече, защото населението започва да се съмнява, че всичко това ще свърши някога и то с добър край. Колко може да се чака? Когато стана ясно, че тази карантина ще се проточи, може би, повече от година, хората вече не са така склонни да спазват строгата изолация. Ако има изненадващ обрат в ситуацията и се появят съобщения, че сроковете за драстичните мерки се съкръщават, то със сигурност се очаква, хората отново да започнат да спазват която и да е карантина.

Най-лошият сценарий е въвеждане на карантина за кратко време и после, удължаването ѝ отново и отново. на затвор и предаване на тези очаквания отново и отново. Това е, което се случва в повечето държави.

Проблемът с неопределения срок

Повечето страни следват този принцип, защото е логичен, както стратегически (не е лесно да се предвиди кривата на една глобална криза), така и юридически (испанското законодателство, например, фиксира крайни срокове за една евентуална карантина – до 15 дни). Оправдан е и икономически – да не се окаже някоя от държавите в неопределен времеви контекст на кризата, за разлика от другите, определили кратки срокове. Логичността на горните съображения обаче, не означава, че са задължително правилни.

В началото, установяването на неопределен срок, изглежда по-добрият вариант, тъй като създава усещането, че проблемът не е толкова сериозен, което улеснява спазването на ограниченията. Но плаващото отлагане на крайния срок, влиза в противоречие с очакванията ни и постепенно започваме да усещаме, че проблемът, всъщност, не е така незначителен. Това води до несъгласие на нашите очаквания с реално случващото се. Натрупва се умора и изтощение, провокиращи прогресивно несъгласие с приетите ограничения. Проблемът? Неопределеният период е по-вероятно да доведе до повишена тревожност и несигурност в обществото, отколкото да бъде правилната мярка.

Защо плаващото удължаване на карантината, не е добра идея

Брискес (Briscece), един от участниците в проучването, споделя:. „Тази стратегия е ефективна само ако населението предварително е уведомено, че мерките нямат краен срок и периодически отговорните фактори да информират за постигнатия напредък и развитието на ситуацията. Всички послания към обществото трябва да носят усещането, че връщането към нормално функциониращо общество ще отнеме време. Това предразполага към нагласа към търпимост и подготовка за справяне с трудностите. Също така е важно да се демонстрира, че всяка страна може да реагира по различен начин на ситуацията, съобразно  свойта си ситуация. Изводите от нашето проучване не са ограничени само за Италия, въпреки че интервютата са правени там, а са с универсален характер. Проведохме проучването си именно в Италия, защото това е страната с най-много регистрирани нарушения и несагласие с карантината – 20 000  до средата на март.

 

Четете още
Коронавирусът, като шокова доктрина на капитализма

Най-добрата стратегия?

Правителствата на повечето държави са принудени да действат в изключително сложна ситуация, произлизаща от невъзможноста да се планира бъдещето в средносрочен план и необходимостта от оптимална, прозрачна, балансирана и морална информираност на обществото.

Коя е най-добрата стратегия за постигане на това? Според Брискес: „Нашето проучване предполага, че за да се гарантира абсолютното спазване на ограничителните мерки, правителствата трябва да използват и други механизми, един от които е, ефективна и планирана комуникационна стратегия за управление на очакванията за социална изолация, а друг – периодични положителни послания към обществото (не само тояга, но и малко морков).“

Трудното е да се каже какъв точно трябва да е морковът. Но е сигурно, че в контекста на екстремна социална изолация и скучното ежедневие, трябва да има резервен клапан за изпускане на напрежението. Вече се правят проучвания за различни онлайн развлечения, действащи като такъв буфер, стимулирайки и консолидирайки хората към спазване на карантинните ограничения.

„Един от основните изводите на проучването в Италия е, че всички санкции, предприети към нарушителите на карантината, като глоби, съдебни производства и др., имат своя лимит на ефективност. Последните данни показват, че въпреки драстичното увеличението на размера глобите, все по-малък процент от гражданите са склонни да спазват карантината, корто спешно налага подаването на морков“ – добавя Брискес.

Високият морал

Проучването се фокусира върху стратегията за спазване на ограниченията и предотвратяване на умора от социална изолация, наречена „управление на очакванията“.

„Ние сме убедени: основният фактор за стопиране на възходящата кривата на кризата през следващите 4-5 седмици, е стриктното спазване на карантинните мерки. Какъвто и морков да се предлага, със сигурност карантината ще окаже въздействие върху емоционалното равновесие на хората. За възрастните и болни хора, препоръчваме да не бъдат разделяни от близките си дълго време. Сега е моментът правителствата да вземат правилните решения, с грижа за морала на това общество.“

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по elconfidencial

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading