Алергия или Covid-19? Какви са разликите в симптомите

Алергия или Covid-19? Какви са разликите в симптомите

При алергичните симптоми, често се наблюдава сърбеж в областта на носа, очите и ушите. Но алергията реагира на антихистамини, което не се случва при коронавируса от Ухан.

 458 

С първите дни на пролетта винаги се появяват алергични симптоми, причинявани от поносимостта към цветния прашец. Но тази година, в допълнение към обичайните оплаквания, има колебания, дали проявяващите се симптоми. съответстват на инфекция от коронавирус Covid-19. По какво едините симптоми се различават от другите? И могат ли да бъдат объркани?

Въпреки че и двета вида симптоми си приличат по някои признаци – особено в първите дни на инфекция от Covid-19, специалистите подчертават, че има няколко ключови разлики, за да разграничим дали говорим за алергия или друго състояние.

„Има симптоми на Covid-19, които в началото са подобни на някои алергии, като ринорея или хрема“ – обяснява Белен де ла Хос (Belén de la Hoz), алерголог в Университетска болница Ramón y Cajal (Hospital Universitario Ramón y Cajal) в Мадрид.

„Но при коронавирусна инфекция, болестта може да се развие до други симптоми, които са нехарактерни при алергии.“ –  продължава той.  – „При много пациенти има сухота на лигавицата и загуба на сетива (вкус и мирис), което не се наблюдава при алергия.“

От друга страна, „при пациенти с Covid-19, сърбежът в областта на носа ушите и очите не се придружава от сълзене и кихане, които се появяват при голям процент от пациентите с алергии“ – казва Антонио Валерио (Antonio Valerio), президент на Испанско общество по алергология и клинична имунология (SEAIC).

И двамата подчертават, няколко основни аспекта: при алергията няма температура, общ дискомфорт, депресия или храносмилателни проблеми, симптоми, които се характерни при Covid-19.

Симптомите на алергичен ринит отшумяват след прием на локални или перорални антихистамини, но тези терапии нямат ефект върху коронавируса от Ухан. „При приемът на цетиризин, фексофенадин, лоратадин, подобрение, се наблюдава облекчение при алергии, но не и при инфекции от Covid-19“ – казва Мариана Кастеяс (Mariana Castells), професор от Харвардския университет и член на Фондация Gadea.

„Симптомите на алергиите понякога се бъркат с тези, на обикновената настинка“ – припомня Валеро. „Но в тези случаи трябва да се има предвид, че, за разлика от пациента с алергия, засегнататият от настинка, се влияе от болестта по един и същ начин на открито и в затворени помещения. Обикновено не развива сълзене и сърбеж в областите на носа, очите и ушите и може да се регистрират колебания в телесната температура“.

 

Четете още
Kакво е "тиха пневмония" и защо затруднява диагностицирането на Covid-19

Симптоми на астма

Въпреки че нямат по-висок риск от заразяване, Covid-19 може да генерира повече усложнения при пациенти с алергична астма, при които заболяването не е контролирано добре, така че, е важно при тези обстоятелства, повече от всякога, тези пациенти да спазват стриктно предписаното лечение, акцентират специалистите.

„Дихателните пътища на пациенти с астма са по-податливи на респираторни инфекции, особено вирусни, ако астматичното разстройство не е добре контролирано“ – обяснява Де ла Хоц.

„Възпалителният процес на дихателните пътища, характерен за страдащите от астма, може да премине в по-голямо възпаление, провокирано от вируса, така че, за да се избегнат усложнения, е необходимо пациентите да потърсят контакт с медицинското лице, назначило лечението им, за да се коригират параметрите му, ако се налага“ – добавя Валеро.

При пациенти с поленови (цветен прашец) алергии, карантината, на която сме подложени, ще е полезна за преодоляването на симптомите, понеже оставането в затворено помещение, значително ги ограничава. Карантинните мерки, довели до редуциране на трафика, намалиха вредните емисии във въздуха, които обикновено влошават алергичните симптоми в големите градове.

Във всеки случай, за да се намалят нивата на цветен прашец вътре в домовете, специалистите препоръчват да не се проветрява между 12 и 17 ч. „Защото това са часовете с най-голямо количество полен в атмосферата“.

Не всички страдащи от алергии обаче, са еднакво засегнати. „Карантината ще помогне за намаляване на симптомите при пациенти с поленови алергии. Но в случаи на други алергии, като алергии към акари или животински епител, оставането в затворени помещения, може да допринесе за тяхното активизиране. В тези случаи, от съществено значение е да се предприемат мерки за хигиенизация и дезинфекция на домовете, като се избягва използването на килими и уреди, по които се задържа прах „ – заключава Де ла Хос.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по elmundo

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading