Нашaта галактика е много по-голяма, отколкото си мислим

Нашaта галактика е много по-голяма, отколкото си мислим

Млечният път е по-голям, отколкото се смяташе

 931 

Монтеро Глес (Montero Glez)

Ново проучване на изследователи от университета в Дърам (Обединеното кралство) откри, че нашата галактика е с диаметър от 1,9 милиона светлинни години.

По-голямата част от пространство на Млечния път се състои от „ореол от тъмна материя“, тоест огромна сфера от тъмна материя, обгръщаща галактиката и която не може да бъде наблюдавана пряко. Вътрешната част на галактиката е диск с диаметър около 260 000 светлинни години, в който се разполагат звезди, черни дупки, планети, луни и други обекти.

Тъй като тъмната материя не излъчва светлина, досега нейният действителен размер беше трудно да бъде регистриран. Новото проучване, ръководено от астрофизика в университета в Дърам, Алис Дисън (Alis Deason) и публикувано в  arXiv.org, изяснява, че диаметърът на Млечния път е около 1,9 милиона светлинни години.

За да разберат размерите на тъмната материя, учените изследваха начина, по който тя взаимодейства с обектите около нея.

Четете още
Последни кадри на Земята от BepiColombo – корабът, пътуващ към Меркурий

За да стигнат до предела на галактиката, изследователите са извършили компютърни симулации, тествайки какво е гравитационното въздействие върху периферията на гигантските галактики, когата си взаимодействат с по-малки съседни галактики, какъвто е случаят с Млечния път и Андромеда.

Тези симулации установиха, че ускорението на всички обекти, разположени до 950 000 светлинни години от центъра на Млечен път, е значително по ниско, отколкото в по-отдалечените и по периферията му. Така, астрономите успяха да регистрират точното местоположението на ръба на Млечния път.

Според екипа астрономи, извършили проучването, този метод би могъл да се използва и за установяването на границите на други галактически системи, както и да се изчисли разстоянието между отделните галактики.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по 20minutos

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading