Надвисналата опасност над Антарктида

Надвисналата опасност над Антарктида

Мидите могат да превземат Антарктида и да променят напълно ледения континент, причинявайки непоправими поражения в биоразнообразието

 388 

Неотдавнашно откритие на миди в Антарктида води до притеснения за евентуалното им нашествие, което „напълно“ ще промени екосистемата на белия континент и ще причини „огромна загуба на биоразнообразие“ за цялата планета, сочат проучвания на чилийски учени.

Рязкото повишаване на температурата на Южния океан, поради климатичнате промени и нарастващия трафик на морски съдове, генерираха „перфектната комбинация“ за миграцията на различни видове миди в Антарктида.

Съществуването на миди никога не е било регистрирано досега на континента. Тъй като мидите, ако попаднат в идиални условия, „се развират и размножават много бързо, могат да генерират създават застрашаваща доминация в биоразнообразието“, обяснява пред Efe авторът на изследването, Лейла Карденас (Leyla Cárdenas).

Надвисналата опасност над Антарктида
Засегната, от инвазията на миди, морска екосистема.

Организмите се прикрепят към корпусите на окенските плавателни съдове и така преминават хиляди километри до уникалната екосистема на Южния полюс.

„Антарктида е едно от малкото места в света, където инвазия на миди все още не е регистрирана. В останалия свят, вследствие на изменението на климата, различните екосистеми склонни към хомогенност“, казва Карденас, генетик в Центъра за динамични изследвания на морските екосистеми с глобален обхват (IDEAL) на Университета за Южното полукълбо в Чили.

Според нея, случващотото се в най-южната точка на планетата, означава „огромна загуба на уникално биоразнообразие, за което са били необходими милиони години, за да бъде създадено“.

„Ние нанесохме поражения в околната среда до такова ниво, че може да се твърди, че по света не е останало място, незасегнато от човешката дейност. И не можем да сме оптимисти, че в краткосрочен план, това може да се промени“, казва Карденс в сп. Scientific Reports.

Международна група експерти публикува през февруари анализ на 13-те вида миди, които най-вероятно ще нахлуят в екосистемите на Антарктическия континент.

Четете още
Невъзможно е да бъдем здрави, ако живеем на болна планета

Чилийският вид, известен като „чорито“ и средиземноморската мида ще бъдат с най-масова миграция.

 

Влияние върху водораслите

Откритите от Карденас и екипът от експерти миди в Антарктида, са от същата генетична група, обитаваща Патагония и островите Кергелен в Индийския океан.

Мидите вече демонстрираха своя „висок инвазивен потенциал“, създавайки и развивайки стабилни популации в Арктика – среда, подобна на тази на Антарктида.

Ако това се случи и на южния полюс, водораслите и други организми, които обитават антарктическия ландшафт, ще бъдат силно засегнати.

„Най-притеснителното е, че мидите не биха имали биологичен конкурент в Антарктида, тъй като там няма черупкоядни организми – раци, например.“ – казва Мигел Пардо (Miguel Pardo), еколог от IDEAL.

 

Вероятност за инвазия

„Вероятността от инвазия на мидите е реална, поради техните жизнени характеристики: висока плодовитост, бърз растеж и поносимост на ниски температури, в допълнение към факта, че вече имаме примери за подобна инвазия в други географски ширини“ – твърди Пардо.

Според Лейла Карденас: „Настанилите се в Антарктида миди, се нуждаят от взаимодействие с околната среда, за да просъществуват. В момента това тяхно убежище са морските гъби. Необходимо е да продължим наблюдението, дали организмите ще бъдат в състояние да преживеят екстремните студове на зимите, което ще отговори на въпроса, дали пристигането им е спорадично или ще се окаже постоянно. Мониторингът на промените в околната среда е от съществено значение, защото така се генерират механизми, регулиращи трафика на морските съдове“.

Изследванията, ръководени от Карденас, са повратна точка в изучаването на океанските екосистеми, защото за първи изследват инвазия в толкова отдалечена екосистема, като Антарктида.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направан по 20minutos

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading