Със или без пандемия, задава се двуполюсен свят: САЩ и Китай

Със или без пандемия, задава се двуполюсен свят: САЩ и Китай

Според професор Чарлз Купчан, че загубата на Тръмп на президентските избори "би била провал на популизма в САЩ и по света"

 624 

Интервю на Гойо Г. Маестро (Goyo G. Maestro)

Чарлз Купчан (Charles Kupchan), професор в Университета в Джорджтаун и анализатор от Съвета по външни отношения на САЩ, е на мнение, че кризата с коронавирусната ще засили противопоставянето между два от водещите световни фактора – Китай и Съединените щати. Според Купчан, последиците от епидемията могат да компрометират намеренията на Тръмп за победа в президентските избор през ноември, тази година.

От Китай заявяват, че са се преборили с вируса и сега е техен ред да помагат на другите държави в криза. Смятате ли това за доказателство, че диктатура работи по-добре от която и да е демокрации?
Рано е да се каже. Централизацията на китайския контрол при вземането на решения, му даде предимство в управлението на кризата. Но демокрации като Южна Корея и Тайван също се справиха добре. Не мисля, че има много държави, които приемат китайския модел за пример. От друга страна, колебливите решения на администрацията на Тръмп, не само, но най-вече относно кризата с коронавируса и икономическата рецесия, която ще последва, правят по-малко вероятни възможностите той да бъде преизбран на президентските избори. Ако прогнозите се окажат достоверни и Тръмп загуби изборите,  тва ще е провал на популизма в Съединените щати и по целия свят.

Мислите ли, че правителствата на Съединените щати и Обединеното кралство избраха погрешна стратегия в началото в борбата с вируса?
Правителствата на САЩ, и Великобритания в първите дни на кризата реагираха сякаш се събуждат от зимен сън. Но е фак, че в момента социалната изолация е норма. В допълнение, Съединените щати предприеха мерки за стартиране на план за икономически стимули.

Коронавирусът възроди някои страхове за бъдещето на Европейския съюз. Има ли риск за Европа?
Да, националните граници в ЕС се възстановяват. Но това са извънредни мерки в извънредна ситуация. За борбата с пандемията е задължително наличието на широко международно сътрудничество и солидарност по въпросите на здравеопазването. В този смисъл, не мисля, че има риск за ЕС, такъв, какъвто е.

Четете още
Еверест: Китай и Непал се договарят за точната височина на най-високия връх на планетата

Китай и САЩ са противопоставени повече от всякога в контекста на тази пандемия. Кой ще спечели от кризата?
Рано е да се каже какво геополитическо въздействие ще окаже пандемията. Отчасти зависи от това колко дълго ще продължи и как ще се отрази на националните икономики и в глобален икономически план. Тъй като пандемията засегна практически всяка страна, тя вероятно няма да окаже голям ефект върху глобалния баланс на силите в дългосрочен план. Това, което предстои, със или без пандемия, е двуполюсен свят: САЩ и Китай.

Дали икономическата криза ще предизвика глобални промени в икономическия модел?
Ако кризата се задълбочи и продължи дълго, можем да очакваме глобалната икономика да навлезе в продължителна рецесия. Отделните държавите вероятно ще реагират по различен начин, според своите нужди, на икономическата дислокация. Но не вярвам, че ще се стигне до предефиниране на световния икономически модел.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по larazon

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading